Waterschap Vallei & Eem

PERSBERICHT

Waterschap Vallei & Eem gaat kosten anders verdelen

Waterschap Vallei & Eem wil de kosten van het zogeheten watersysteembeheer vanaf 1 januari 2009 anders dan nu verdelen. Het gaat onder meer om de kosten voor het afvoeren van water en voor veilige dijken. Bedrijven en agrariërs in laag gelegen gebieden zullen volgend jaar minder belasting betalen dan nu. Huishoudens, agrariërs en bedrijven in de hoger gelegen gebieden gaan meer betalen. Eigenaren van natuur gaan veel minder betalen. Dat is het gevolg van de nieuwe Waterschapswet. Die verplicht de waterschappen de kosten min of meer op dezelfde wijze te verdelen onder de belanghebbenden. Waterschappen hebben een paar mogelijkheden om de lastenverdeling te beïnvloeden. Waterschap Vallei & Eem heeft die volledig benut om de wijzigingen wat af te vlakken Zo betalen grondeigenaren in gebieden waaruit water moet worden gepompt wel 50 procent meer dan de eigenaren van hoger gelegen gronden. Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft in het verleden al enkele keren gewezen op de grote wijzigingen die het gevolg zijn van de landelijk gekozen systematiek, maar dat heeft niet tot wijzigingen geleid. Het zal deze problematiek nogmaals bij de Unie van Waterschappen onder de aandacht brengen Het voorstel voor de nieuwe verdeling staat op de agenda van de vergadering van het Algemeen Bestuur op 18 september.

Alle belanghebbenden betalen de kosten van het watersysteembeheer (veilige dijken en optimale waterstanden). Het waterschap kent vier categorieën van belanghebbenden: ingezetenen, eigenaren van gebouwen, eigenaren van natuurterreinen en eigenaren van overige ongebouwde grond. Door de aanpassing van de wetgeving wijzigt de verdeling van kosten onder de belanghebbenden en vervallen de zogeheten omslagklassen (bemalen, watergangen, zonder watergangen en beschermd door waterkeringen).

Kostentoedeling
Het percentage van de taak watersysteembeheer dat ingezetenen gaan betalen, is gebaseerd op het aantal inwoners en de hoeveelheid natuur in het gebied van een waterschap. Omdat er in het gebied van Waterschap Vallei & Eem verhoudingsgewijs veel natuur is, betalen de ingezetenen iets meer dan elders. Voor de overige drie categorieën is berekend wat de economische waarde is van het eigendom. Op basis van deze waarden worden de percentages van deze drie categorieën berekend. Op grond van deze nieuwe regels zullen de kosten als volgt worden verdeeld.
- ingezetenen (huishoudens) 42,0%

- eigenaren gebouwen 50,5%

- eigenaren van natuurterreinen 0,2%

- eigenaren van overige gronden 7,3%.
Eigenaren van ongebouwde gronden in het bemalen gebied hebben extra belang bij de taakuitoefening van het waterschap en betalen daarom een tarief dat 50% hoger is dan in de overige gebieden.

Inspraakreacties
Het voornemen tot dit besluit heeft van 16 juni tot en met 28 juli 2008 ter inzage gelegen. Hierop zijn vier reacties binnengekomen. Drie inspraakreacties betroffen het hogere tarief voor eigenaren van ongebouwde gronden. De insprekers wijten dat voor een deel aan het feit dat de economische waarde voor overig ongebouwd te hoog is doordat de waarde van wegen daarin zwaar meetelt. De kostentoedeling is conform de wettelijke regels en het Algemeen Bestuur heeft dan ook geen mogelijkheid om deze inspraakreacties te honoreren. In de vierde reactie zijn enkele tekstuele wijzigingen voorgesteld in de toelichting op de verordening. Het Dagelijks Bestuur heeft deze wijzigingen overgenomen. Het Algemeen Bestuur bespreekt het voorstel op 18 september aanstaande. Als de tarieven niet wijzigen, gaan een aantal belangengroepen minder en andere meer bijdragen aan de kosten die het waterschap. Zo zullen meerpersoonhuishouden op de hogere gronden (Veluwe en Utrechtse Heuvelrug) gemiddeld 11 procent meer gaan betalen een agrarisch bedrijf zelfs bijna het dubbele. Dat blijkt uit onderstaande tabel, waarbij de berekening is gemaakt voor verschillende typen huishoudens en bedrijven verspreid over het gebied van Waterschap Vallei & Eem (op basis van de huidige tarieven).

Voorbeelden 2008 2009
Eenpersoonshuishouden 99 103
Meerpersoonshuishouden Gelderse Vallei 194 184 Meerpersoonshuishouden Veluwe/Heuvelrug 165 184 Gemiddeld agrarisch melkveebedrijf Eemgebied 1.441 1.335 Gemiddeld agrarisch melkveebedrijf Gelderse Vallei 1.146 1.035 Gemiddeld agrarisch melkveebedrijf Veluwe/Heuvelrug 552 1.035 Boseigenaar -Gelderse Vallei 2.622 114 Boseigenaar -Veluwe/Heuvelrug 393 114 Groothandel Gelderse Vallei 937 768 Groothandel Veluwe/Heuvelrug 561 768 Grote Procesindustrie Gelderse Vallei 83.477 64.735 Grote Procesindustrie Veluwe/Heuvelrug 62.126 64.735

Waterschap voert slootonderhoud
in voorjaar vanaf 2009 zelf uit

Een aantal wateren in de Gelderse Vallei en het Eemland valt nu onder de zomerschouw van het waterschap. Dit betekent dat de eigenaren van de grond langs deze sloten, de sloten voor de zomer moeten schoonmaken. Schone sloten zijn belangrijk voor het aan- en afvoeren van water. Het waterschap controleert of dat goed is gedaan. Deze controle in juli heet zomerschouw. Vanaf 1 januari 2009 vervalt de voorjaars/zomerschoonmaak voor de eigenaren. Het waterschap maait de slootkanten dan zelf. De eigenaren die het slootonderhoud in het voorjaar/zomer tot nu moesten uitvoeren, krijgen binnenkort een brief van het waterschap in de brievenbus.

Zomer- en najaarsschouw
Het waterschap schoonde alle grote watergangen altijd al zelf. Kleinere sloten, die toch belangrijk zijn voor de aan- of afvoer van water moeten nu nog door de eigenaren van de gronden langs deze sloten worden schoongemaakt. In alle gevallen gebeurt dit in de herfst, maar soms ook in de zomer. Het waterschap begrijpt dat het verwarrend is dat sommige eigenaren hun sloot één keer per jaar moeten schoon maken en sommige twee keer. Daarom voert het waterschap vanaf 2009 het voorjaarsonderhoud zelf uit. De eigenaren langs de sloten blijven zelf verantwoordelijk voor de schoonmaak in het najaar.

Flora- en Faunawet
En andere reden waarom het waterschap het voorjaarsonderhoud zelf uitvoert is de Flora en Faunawet. Voor een goede aan- en afvoer van het water is het belangrijk dat de sloten voor 1 juli worden schoon- gemaakt. Vóór 1 juli gelden echter verschillende regels om de flora en fauna niet te verstoren. Voor eigenaren langs de sloten is het vaak lastig om aan deze wettelijke regels te voldoen. Het waterschap wil voorkomen dat vogels tijdens het broedseizoen worden verstoord en heeft alle deskundigheid in huis om te voldoen aan de Flora- en Faunawet.

Informatie
Meer informatie over de schouw is te vinden op de internetsite van het waterschap: www.wve.nl/waterinfo/waterbeheer/onderhoud/de_schouw.

Waterschap gaat vaker slootmaaisel afvoeren

Op dit moment moeten de aanliggende grondeigenaren maaisel en bagger uit de sloten op hun land ontvangen en verwerken. Vooral in stedelijke gebieden levert dat bij veel gemeenten veel ergernis op. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap stelt nu voor om het maaisel uit de watergangen die het waterschap beheert in stedelijke gebieden zelf af te voeren. Dat staat in een voorstel van het Dagelijks Bestuur aan het Algemeen Bestuur. Dat moet op 18 september daarover een besluit nemen. Tot nu toe zette het waterschap het maaisel in stedelijk gebied op de oevers van gemeentegrond. De gemeenten moesten dan voor het afvoeren zorgen. Als het Algemeen Bestuur ermee instemt, gaat het waterschap het vanaf 2009 zelf doen.

Ook in het landelijk gebied gaat het waterschap het maaisel langs wateren met een natuurdoelstelling (de ecologische verbindingszones) afvoeren. Dat gebeurde nu in de meeste gevallen al. Ook op plaatsen waar het moeilijk is om het maaisel op de kant te zetten, waar een eigenaar belast wordt met onevenredig grote hoeveelheden en als er verontreiniging dreigt, voert het waterschap het maaisel af. De kosten die het waterschap extra moet maken zijn geraamd op ruim twee ton. Dat is bijna 3 ton minder dan bij het alternatief waarbij het waterschap overal het maaisel afvoert.