GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

12 september 2008

GAIA verwelkomt nieuwe maatregelen regering tegen dierproeven

Verbod op dierproeven voor tabak en op proeven voor mensapen positieve stap vooruit

"Minister Onkelinx, leg proeven op alle primaten aan banden"

De dierenrechtenorganisatie GAIA verwelkomt de beslissing van de federale regering om dierproeven voor het ontwikkelen van tabaksproducten te verbieden. De regering voorziet wel een overgangsperiode van twee jaar. "We zijn erg tevreden dat dierproeven voor de ontwikkeling van tabaksproducten eindelijk aan banden worden gelegd, maar waarom een overgangstermijn van twee jaar, aangezien de proeven geen enkel medisch belang hebben en allerminst levensnoodzakelijk zijn?", zegt GAIA-directeur Ann De Greef.

Vorig jaar onthulde de Anti Dierproeven Coalitie dat tabaksfabrikant Philip Morris in Heverlee proeven uitvoert op muizen en ratten 'voor minder schadelijke sigaretten', waarna ook GAIA minister Onkelinx opriep dierproeven voor tabak te verbieden. De stad Leuven weigerde een milieuvergunning voor uitbreiding aan Philip Morris eind april.

Ook het verbod op proeven op mensapen (chimpansees, bonobo's, orang-oetangs en gorilla's) dat de regering vandaag beslist heeft, vindt GAIA positief. Maar de regering laat echter de mogelijkheid open dat mensapen toch aan proeven zouden worden onderworpen: "Elke afwijking moet voorafgaandelijk ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Minister van Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor het dierenwelzijn na gunstig advies van het Deontologisch Comité en na gunstig advies van het Wetenschappelijk CITES-comité, dat de bevoegde minister advies geeft over de handel in bedreigde diersoorten. Deze vrijstelling is enkel toegestaan onder uitzonderlijke omstandigheden en alleen indien de proef gericht is op onderzoek voor het behoud van de betrokken soorten of voor biomedische doeleinden van essentieel belang wanneer de betrokken soort bij wijze van uitzondering de enige blijkt te zijn die voor dit doeleinde geschikt is."

Ann De Greef: "We hadden liever gezien dat de deur volledig zou dichtgaan en er geen enkele mogelijkheid werd opengehouden, aangezien er in ons land al vele jaren geen proeven op mensapen meer worden uitgevoerd. In Oostenrijk en Nederland worden proeven op mensapen wel onvoorwaardelijk verboden en het Verenigd Koninkrijk laat geen enkele mensapenproef toe."

Ook het Europees Parlement riep eerder al op tot een Europees verbod op het gebruik van mensapen voor proeven. De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat chimpansees, bonobo's, orang-oetangs en gorilla's zelfbewuste dieren zijn met complexe emotionele, sociale vaardigheden en denkvermogens, die bovendien biologisch het nauwst verwant zijn aan mensen en sterk met uitsterven bedreigd zijn. Daarom zijn de ethische bezwaren tegen het gebruik van mensapen voor proeven zo groot.

In 2007 werden 38 apen (geen enkele mensaap) gebruikt voor proeven, 158 minder dan in 2006 (in 2005 werden nog 449 apen voor proeven gebruikt en 586 in 2004).
GAIA dringt er bij minister Onkelinx op aan om het gebruik van alle apen voor proeven aan banden te leggen. Dat moet haalbaar zijn, gezien het sterk gedaalde aantal apen dat nog voor proeven in België wordt gebruikt.