Algemene Onderwijsbond

datum: 12 september 2008

Werknemers in het voortgezet onderwijs (vo) krijgen in de nieuwe cao een totale loonstijging van twee keer 3,5%. De werkdruk voor docenten gaat met 3% omlaag, jonge docenten krijgen in hun eerste jaar een taakverlichting van 20%. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft een onderhandelaarsakkoord afgesloten met de VO-Raad, de werkgeversorganisatie in het vo. In het akkoord, dat een looptijd van 25 maanden heeft, zijn verder voor ondersteunend personeel, ouderen en jongeren specifieke afspraken gemaakt. Onderhandelaar Ton Rolvink: "Dit akkoord helpt iedereen in het vo vooruit. Docenten en onderwijsondersteuners gaan meer verdienen en prettiger werken." De achterban van de bond zal zich in de komende weken buigen over het akkoord.

Meer geld
In de cao wordt een structurele loonsverhoging van 6% gerealiseerd in 2008 en 2009. Ook groeit de eindejaarsuitkering met 1%. Deze loonstijging komt bovenop de loonsverhogingen die eerder afgesproken zijn in het convenant LeerKracht dat de AOb afsloot met de minister en de werkgevers en nu in de cao verankerd zijn. De door de VO-Raad vastgestelde âbeloningsleidraadâ voor bestuurders krijgt geen plaats in de cao. De ouderenregeling (bapo) blijft in tact.

Ondersteunend personeel
Voor onderwijs ondersteunend personeel (oop) is minimaal een loonsverhoging afgesproken die gelijk is aan die van het maximum van schaal 4. Verder ontvangt ondersteunend personeel tot schaal 8 ontvangt een verhoging van de extra eindejaarsuitkering van 150 euro. Het oop krijgt extra recht op scholing.

Werkdruk omlaag
De lessentaak is weer geregeld in de cao. De lessentaak wordt verlaagd met 3%. Dat komt bij een lessentaak van 750 uur neer op een verlaging naar 728 uur les Idealiter komt dit neer op 23 lesuren van 50 minuten gedurende 38 lesweken. Bij een deeltijd-aanstelling wordt de werkdruk naar rato verminderd. De zogenaamde normjaartaak blijft gelijk, waardoor docenten extra tijd krijgen om hun lessen voor te bereiden. Eerstejaars docenten krijgen in het eerste jaar 20% minder lestaken. De cao-partijen zijn het erover eens dat deze afspraak niet voldoende is om de werkdruk in het voortgezet onderwijs tegen te gaan. Vandaar dat op scholen extra aandacht besteed wordt aan het terugdringen van werkdruk. De AOb gaat de medezeggenschapsraden ondersteunen in het maken van goede afspraken. Het personeel krijgt hier een grote stem in, omdat taakbeleid met een tweederde meerderheid van het personeel goedgekeurd moet worden.