Gemeente Spijkenisse


Opnieuw minder mensen met bijstand in Spijkenisse

12 september 2008

Het aantal mensen in Spijkenisse met een bijstandsuitkering is ook in de eerste helft van 2008 weer gedaald. Het aantal bijstandsgerechtigden is afgenomen van 1655 naar 1621; dit is een afname van 2,1%.

Het aantal jongeren tot en met 25 jaar in de bijstand is afgenomen met 4,2%. De doelstelling van het college om het aantal bijstandsgerechtigden met 25% te verminderen, komt hiermee weer een stap dichterbij. De gemeente streeft ernaar om op 1 januari 2010 nog 1500 inwoners met een bijstandsuitkering te hebben. Bij het aantreden van dit college in 2006, hadden 2012 mensen een bijstandsuitkering. De daling die sinds het aantreden van dit college is ingezet, is dit jaar minder scherp. De groep die langer dan vijf jaar een uitkering heeft, wordt verhoudingsgewijs groter en waardoor de weg naar werk veel langer is. Ook de economie speelt een rol.

Om mensen sneller aan het werk te helpen, biedt de gemeente korte trainingen, scholingstrajecten maar ook meer specifieke programma's aan. Zo kan men via de gemeente een veiligheidscertificaat halen, maar ook een cursus voor administratief medewerker, lasser of beveiliger volgen. Ook kunnen maatwerktrajecten worden samengesteld, en kunnen mensen zelf hun traject inkopen met een eigen budget. Voor mensen die met meerdere problemen te kampen hebben biedt de gemeente waar nodig schuldhulpverlening, verslavingszorg of een sportprogramma om de lichamelijke conditie te verbeteren. Dit beleid werpt al jaren vruchten af.

Op dit moment zitten 378 personen in een schuldhulpverleningstraject. In de eerste helft van 2008 zijn 167 dossiers afgehandeld. De wachtlijst voor schuldhulpverlening is geheel weggewerkt.

Meer gebruik armoederegelingen
In de eerste helft van dit jaar zijn 10.000 armoedevoorzieningen verstrekt. Voorbeelden hiervan zijn het sport- en cultuurfonds, bijstand voor 65-plussers en mensen die gehandicapt of langdurig ziek zijn, of langdurigheidstoeslag. Drieduizend mensen met een minimum inkomen hebben de Rotterdampas, die dit jaar gratis was voor minima, opgehaald. Bijna 700 mensen hebben een langdurigheidstoeslag gekregen, een lichte stijging ten opzichte van 2007. Dit heeft niet alleen te maken met het groter worden van de groep die langer dan vijf jaar een uitkering heeft, maar de gemeente bereikt ook meer mensen die mogelijk recht hebben op een extra voorziening.