Kamernood dwingt Amsterdamse student tot noodgrepen
12/09/2008 11:02
Studentenkamers Online
De kamernood in Amsterdam is nog nooit zo hoog geweest. Dat is opvallend aangezien in andere studentensteden als Eindhoven, Groningen en Tilburg het steeds gemakkelijker wordt om een kamer te vinden. Om toch een kamer te vinden, worden steeds weer nieuwe middelen ingezet.
"We merken vanaf deze zomer een enorme toename in het aantal kamerzoekers in Amsterdam. Inmiddels staan er ruim 10.000 studenten als actief kamerzoekend in Amsterdam bij ons geregistreerd" aldus Dick van Lisdonk van de website www.Kamertje.nl. "Veel mensen vinden via onze site een kamer, maar we merken ook dat de studenten steeds creatiever worden in het vinden van een kamer. Een beloning voor het geven van de 'gouden tip' wordt steeds normaler. Dat varieert van een etentje tot 100 euro cash. Zelfs oneerbare voorstellen zien wij voorbij komen."
Volgens de grote kamersite zijn er nog meer duidelijke trends waarneembaar. Zo zijn er steeds meer particuliere huurders die een leegstaande kamer aan een student onderverhuren. Ook wijken de studenten steeds meer uit naar naastgelegen plaatsen als Amstelveen, Zaanstad en Purmerend.
De kamernood heeft als gevolg dat de huurprijzen steeds verder toenemen. De gemiddelde kamerhuur van een kamer in Amsterdam op www.Kamertje.nl was 428 euro per maand in 2008, een hoogterecord en gemiddeld meer dan 28% duurder dan kamers in andere studentensteden. Vaak is de kamerhuur zelfs hoger dan wettelijk toegestaan. Hoewel niet algemeen bekend, kan de huurder via de gemeente en de huurcommissie een lagere huur eisen. Soms kan dat zelfs met terugwerkende kracht.
De afgelopen jaren waren er verschillende projecten om de kamernood tegen te gaan, zoals de duizenden tijdelijke containerwoningen in Amsterdam-Noord en Westerpark. Echter door het tijdelijke karakter van deze oplossingen en het toenemende aantal studenten uit binnen- en buitenland lijkt een blijvende oplossing ver weg. De verantwoordelijke minister Vogelaar heeft laten weten geen prioriteit aan dit probleem te schenken. Afgelopen maand verklaarde zij aan de kamer dat het groeiende aantal studenten voor problemen kan zorgen, maar dat ze voorlopig geen reden ziet om het aantal studentenkamers te monitoren.
http://www.kamertje.nl