FNV

12-9-2008

Ziekte van Lyme kan beroepsziekte zijn

Mensen die regelmatig in het groen werken moeten oppassen voor de ziekte van Lyme. De kans op besmetting met deze door teken overgebrachte ziekte neemt toe. Daardoor is het een potentiële beroepsziekte geworden, zegt directeur Jan Warning van Bureau Beroepsziekten FNV.

Mensen die regelmatig in het groen werken moeten oppassen voor de ziekte van Lyme. De kans op besmetting met deze door teken overgebrachte ziekte neemt toe. Daardoor is het een potentiële beroepsziekte geworden, zegt directeur Jan Warning van Bureau Beroepsziekten FNV.

Jan Kuipers heeft het probleem aan den lijve ondervonden. Hij raakte in 1996 besmet bij agrarisch werk. "Tijdens de koffie- en lunchpauze zaten we vaak in het gras, soms in korte broek. Van de ziekte van Lyme hadden we nog nooit gehoord." Toen hij last kreeg van een pijnlijke spitaanval wist hij dus niet waar dat vandaan kwam. Vervolgens kreeg hij verlammingsverschijnselen in een been. Een neuroloog onderzocht hem op hernia, maar dat had hij niet.

"Ik had veel pijn, en begon aan mezelf te wijfelen", zegt Kuipers. Daarom ging hij maar weer aan het werk, tot hij ook in z'n andere been verlammingsverschijnselen kreeg. De pijn in z'n rug werd steeds erger. Na een rugpunctie werd eindelijk de juiste diagnose gesteld. Een zware antibioticakuur in het ziekenhuis verloste hem van de ergste symptomen, al heeft hij soms nog last van rheumatische pijn.

Steun van zijn werkgever kreeg Kuipers niet. Integendeel: hoewel hij graag weer aan de slag ging, hield zijn baas hem liever in de WAO. Ook een arbeidsongeschikheidsverzekering van Delta Lloyd bleek een teleurstelling. Een infectie van buitenaf bleek een uitsluitingsgrond te zijn. "Ik heb niets gekregen. Je moet oppassen met commerciële verzekeraars; beroepsziekten zijn voor hen nauwelijks te verzekeren. Zoek naar een publieke en sectorale verzekering."

Na acht jaar kreeg Kuipers van iemand de tip om z'n baas aansprakelijk te stellen. Maar helaas: claims verjaren na vijf jaar. Bovendien is het bewijs juridisch moeilijk te leveren, zegt Warning. Maar als werknemers op hun werk aantoonbaar blootstaan aan een bepaald risico, in dit geval dus het voorkomen van teken, dan moet de werkgever aantonen dat er geen besmetting op het werk kan zijn opgelopen. Een omgekeerde bewijslast dus.

Dat betekent dat een slimme werkgever zijn personeel goed voorlicht over de ziekte van Lyme en hoe je die kunt voorkomen. Volgens Warning moet een werkgever ook zorgen voor beschermende kleding en liefst een tekenset, waarmee een teek makkelijk te verwijderen is.

Zo houdt het groenbedrijf van Tonnie ter Riele in Gelderland elk jaar een voorlichtingsbijeenkomst voor de werknemers. "We wijzen ze op het belang van het dragen van een lange broek in plantsoenen en bossen. Toch hebben we elk jaar een paar infecties. Dan moet je er snel bij zijn met een penicillinekuur. We willen ook in elke auto een tekenset in de EHBO-kist hebben."

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten wordt de ziekte van Lyme vaak niet erkend als beroepsziekte. Zo ontkent de politie Zeeland het verband tussen de ziekte van een werknemer en zijn werk. De man zegt de ziekte te hebben opgelopen in zijn tijd bij de veldpolitie, toen hij veel in bosgebieden en gebieden met hoog gras verbleef. De agent is al twee jaar bezig met procederen om zijn ziekte als beroepsziekte erkend te krijgen.

Bureau Beroepsziekten FNV

Informatie op LymeNet Nederland: De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt meestal overgebracht door tekenbeten.

Na de tekenbeet kan er een kenmerkende rode huiduitslag ontstaan, die zich vaak ringvormig uitbreidt: een erythema migrans. Deze erythema migrans duidt op een Borrelia-infectie, en is voldoende voor een diagnose ziekte van Lyme.

Deze huidaandoening ontstaat echter niet bij elke Borrelia-infectie, hij kan ook uitblijven terwijl er later wel andere symptomen ontstaan. De diagnose wordt dan vaak lastig en de veel gebruikte lymetesten zijn van beperkte waarde.