Gemeente Harlingen


uitgebreid

Hannemahuis vernieuwd en uitgebreid

Op 12 september gaan de deuren van het vernieuwde Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie na een jaar verbouwing weer open voor het publiek. Aanleiding voor de verbouwing was de ontdekking in het jaar 2000 van de fundamenten van een achttiende-eeuwse jeneverstokerij onder de vloer van het museum. Om deze te behouden en te kunnen laten zien was een verbouwing nodig. Tevens moest het Gemeentearchief een nieuw onderkomen krijgen. Dit alles leidde vervolgens tot een samenwerkingverband van verschillende Harlinger overheidsorganisaties, verenigingen en stichtingen. Doelstelling was aan een zo breed mogelijk publiek op één plaats alle informatie over cultuur en geschiedenis van Harlingen en zijn bewoners beschikbaar te stellen en toegankelijk te maken. De totale kosten bedroegen 1,6 miljoen euro en zijn gefinancierd door de gemeente Harlingen, het Europese subsidieprogramma Leader+, de Provincie Fryslân, alsmede door een groot aantal fondsen en bedrijven.

Aan de achterzijde van het Hannemahuis is een nieuwe multifunctionele vleugel gebouwd, ontworpen door architect Marten Atsma uit Oenkerk. Hierin bevinden zich een zaal voor wisselende tentoonstellingen rond historische thema's en hedendaagse beeldende kunst, een auditorium, de leeszaal van het Gemeentearchief, nieuwe geklimatiseerde depots, een film- en fotostudio, vergader- en dienstruimtes.

Bij de verbouwing en herinrichting van het oude Hannemahuis hebben de voormalige stijlkamers en tentoonstellingszalen een metamorfose ondergaan. In twee ruimtes kan de bezoeker een tijdreis naar het verleden maken. In het voorste gedeelte van het museum is de kunsthandel van Henricus Antonius Baur en zijn zoon Nicolaas Baur, kunstschilders die omstreeks 1815 in de Voorstraat woonden en werkten, tot leven gewekt. Nerveus vanwege de nadere publieke verkoping van zeventiende en hedendaagse meesters geven vader en zoon Baur toelichting bij de door hen tentoongestelde schilderijen. Halverwege oud- en nieuwbouw beleeft men hoe het erin 1760 in de jeneverstokerij van de familie Hannema aan toe ging. Zittend tussen drinkebroers in de herberg ziet en hoort men Jan Hannema (1746-1825) over de bloei en ondergang van de distilleerderij en de vernietiging van het geheim van Talma.

In de zilverzaal wordt zeventiende- en achttiende-eeuws zilversmeedwerk van Harlinger ambachtslieden getoond. In de Vestdijkkamer met alle eerste drukken, foto's en andere personalia hoort men schrijver Simon Vestdijk het gedicht 'Stad aan de Wadden' voorlezen. In de tegelzaal is een overzicht van Harlinger aardewerk en tegels die als exportproduct beroemd waren. Op de scheepvaartafdeling is onder andere te zien hoe de laatste Harlinger walvisvaarder vastliep in het poolijs. In een andere zaal kan men door middel van touch screens digitaal door de straten van het monumentale Harlingen wandelen. Een drietalige audiotour leidt langs museale topstukken en voorwerpen met een spannend verhaal.

In het Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie participeren behalve het museum het Gemeentearchief, de Openbare Bibliotheek, de Vereniging Oud Harlingen, het Filmfonds, de Werkgroep Stadshistorie, de Stadsgidsen, de Hein Buisman Stichting en het Centraal Comité '45. Deze instellingen hebben voor het seizoen september 2008 - april 2009 een zeer gevarieerd activiteitenprogramma in het Hannemahuis samengesteld, waar iedereen aan mee kan doen die geïnteresseerd is in de Harlinger geschiedenis.

Op 13 september (Open Monumentendag) is het Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie voor iedereen tussen 11 en 17 uur gratis toegankelijk.