Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. J. van Oosterhout

Titel oratie
Het disciplineringsmodel voorbij: over autoriteit en legitimiteit in corporate governance

---

Leerstoel:
Bedrijfskunde, in het bijzonder corporate governance and responsibility

Datum
12 september 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

Tijd voor een nuchtere blik op corporate governance

Corporate governance wordt vaak in verband gebracht met misstanden in het bedrijfsleven. Volgens bijzonder hoogleraar corporate governance and responsibility prof.dr. Hans van Oosterhout komt dit doordat de economische wetenschap tot nu toe vooral geobsedeerd was met de morele tekortkomingen van managers, en met de vraag hoe managers het beste gedisciplineerd kunnen worden. Hij pleit voor een heroriëntatie van het wetenschappelijk onderzoek. Van Oosterhout is benoemd aan de Rotterdam School of Management vanwege de Vereniging Trustfonds. Op vrijdag 12 september 2008 houdt hij zijn oratie `Het disciplineringsmodel voorbij: over autoriteit en legitimiteit in corporate governance' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Of het nu gaat om graaiende topmanagers of activistische hedgefondsen die Nederlandse bedrijven willen opknippen en doorverkopen, nieuws over corporate governance is zelden goed nieuws. Volgens prof.dr. Hans van Oosterhout heeft dit niet zoveel te maken met Nederlandse gevoeligheden, maar komt dit vooral door het dominante beeld dat is ontstaan in de economische wetenschap. In het zogenoemde disciplineringsmodel van corporate governance worden managers voorgesteld als "moderne roofridders", die de scheiding van eigendom en zeggenschap binnen beursgenoteerde ondernemingen vooral zullen misbruiken om met het geld van de aandeelhouder hun eigen belangen te dienen. Kernprobleem van corporate governance is daarom de vraag hoe managers het beste ertoe kunnen worden aangezet om aandeelhouderswaarde te creëren in plaats van hun eigen ambities na te jagen.

Het meeste empirisch corporate governance onderzoek gaat dan ook over de werking van verschillende disciplineringsmechanismen, zoals de Raad van Commissarissen, de overnamemarkt, de beloning van managers, en aandeelhoudersactivisme. Het vele onderzoek dat hiernaar is gedaan, levert weinig eenduidige resultaten op. Bovendien dragen deze mechanismen niet of nauwelijks bij aan het realiseren van aandeelhouderswaarde. Een heroriëntatie van het wetenschappelijk corporate governance onderzoek is volgens Van Oosterhout daarom zinvol. In zijn oratie doet hij drie concrete voorstellen.

J. (Hans) van Oosterhout (1965) is afgestudeerd in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Leiden en is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit. Hij was als gastonderzoeker verbonden aan de Australian National University en The Wharton School, University of Pennsylvania. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de positieve en normatieve theorie van organisaties en instituties, vergelijkende corporate governance, bedrijfsethiek en de rol van bedrijven in de ontwikkeling van internationale economische instituties.

Rotterdam School of Management, Erasmus University is een internationaal zeer hoog aangeschreven business school die bekend staat om zijn baanbrekend onderzoek naar duurzaam ondernemen en de ontwikkeling van internationale zakelijk leiders. Het biedt een brede waaier aan Bachelor-Master, doctoraal, MBA en Executive Education programma's. RSM staat in de top 10 van Europese business schools. www.rsm.nl