GroenLinks

Gebruik Europa niet als excuustruus voor falend klimaatbeleid

11 september 2008

GroenLinks hoopt niet dat het kabinet de vandaag verschenen Milieubalans aangrijpt om de Europese Unie als excuustruus te gebruiken voor haar eigen falende klimaatbeleid. Laat ministers zich niet achter de brede rug van de impopulaire Europese instituties verschuilen, maar zelf hun verantwoordelijkheid nemen en de broodnodige maatregelen nemen om de klimaatcrisis te bezweren.

Uit de Milieubalans blijkt dat de kans dat Nederland de Kyoto-doelstelling in 2012 haalt, maar vijftig procent is. Het halen van het kabinetsdoel voor het jaar 2020, dertig procent reductie van CO2 ten opzichte van 1990, is al helemaal onhaalbaar. Terwijl in het coalitieakkoord prachtig staat geformuleerd dat Nederland "een van de duurzaamste en efficiëntste energievoorzieningen in Europa" gaat krijgen, scoort de Nederlandse industrie qua efficiency slechter dan het Europese gemiddelde. De kans dat het doel voor duurzame energie wordt gehaald is minder dan 33% en de kans dat het vereiste tempo van energiebesparing wordt gehaald is fifty-fifty.

Kees Vendrik: "Zelfs met een donkerroze bril bekeken en met grenzeloos vertrouwen in de daadkracht van de EU, haalt het kabinet haar doelen niet. Maar als de praktijk weerbarstiger blijkt en de EU minder doet dan wij zouden willen, kan het zomaar gebeuren dat het kabinet hooguit de helft van haar reductiedoelstelling haalt". De voortekenen zijn niet gunstig: vorige week nog zwakte het Europees parlement de normen voor de uitstoot van broeikasgassen voor autos flink af.

Niet de EU bepaalt of Nederland haar klimaatdoelstelling haalt, maar het kabinet. Haar mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen, moeten niet gebagatelliseerd worden. Het kabinet kiest zelf voor de aanleg van honderden kilometers extra asfalt om de groei van het autoverkeer te faciliteren, niet Europa. Het kabinet kiest er zelf voor de strippenkaart duurder te maken en de mensen het openbaar vervoer uit te jagen, niet Europa. Het kabinet kiest er zelf voor om kolencentrales te blijven bouwen in plaats van windmolens, niet Europa. Evenmin weerhoudt Europa ons ervan het belastingstelsel ingrijpend te vergroenen of woningen te isoleren.

Ook de natuur staat onder druk door klimaatverandering waarschuwt de Milieubalans. Ineke van Gent: "Om te voorkomen dat het aantal diersoorten in Nederland nog verder achteruitgaat, is er extra geld nodig om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo kunnen dieren mee opschuiven met de klimaatverandering van het ene gebied naar het andere in de extreem droge en natte tijden die ons te wachten staan. De natuur in Nederland is nu veel te veel versnipperd."

Kees Vendrik
Ineke van Gent