Oranjewoud
Commissie Veerman: Een krachtig advies door de bril van Oranjewoud
'Samen werken met water': met deze titel heeft de commissie Veerman ('Deltacommissie 2008') op 3 september jl. haar advies over het omgaan met klimaatverandering in Nederland op lange termijn aangeboden aan de Regering. Het advies is ook voor de klanten van Oranjewoud belangrijk. Wij zijn immers dagelijks bezig met de vraagstukken over klimaat, kust, rivieren en leefbaarheid. Het advies is voor Oranjewoud zowel vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid als ons ondernemerschap van belang: als ingenieursbureau adviseren we u over het omgaan met klimaatverandering. Dat vraagt dat we mee doen in het debat hierover. In dit bericht kijken we daarom met onze eigen bril naar het advies.
Een krachtig advies
Het is een krachtig advies geworden, waarin de commissie een aantal duidelijke standpunten inneemt. Zo zien wij bijvoorbeeld dat de commissie helderheid schept in de inhoudelijke randvoorwaarden voor ons veiligheidsbeleid: de commissie geeft duidelijk aan met welke zeespiegelstijgingen en rivierafvoeren wij rekening moeten gaan houden. Ook ten aanzien van de kust kiest de commissie duidelijk: geen grootschalige ingrepen, maar een geleidelijke groei van kust. Een groei die aansluit bij natuurlijke kustprocessen en ruimte biedt voor ecologische, landschappelijke en recreatieve ontwikkelingen. Een visie die wij ook in het project Waterdunen hebben toegepast. Daarbij onderstrepen wij de aandacht die de commissie geeft aan de institutionele en financiële inbedding van haar advies (Deltaprogramma, Deltafonds en Deltaregisseur) en de ruimte voor regionale invulling en interregionale verbanden.
De verdiepingsvragen
Toch blijven nog een aantal vragen onbeantwoord. De belangrijkste vraag volgens ons is: 'tot hoe ver wij willen gaan met het verhogen en versterken van de dijken?'. Wij zien dat deze eeuwenoude Hollandse traditie óók heeft geleid tot versterkte investeringen in laaggelegen gebieden en miljoenen mensen die niet meer weten 'dat het ook wel eens goed mis kan gaan'. De rationele economische kosten-baten benadering van veiligheid versterkt dit: nieuwe investeringen vragen weer om hogere dijken die weer leiden tot nieuwe investeringen. Wij denken dat nieuwe concepten een aanvulling kunnen zijn op de bestaande praktijk en onze bewustwording van het water kunnen vergroten. Zo kijken wij ook naar sociale processen en de mogelijkheden van bijvoorbeeld lerende gemeenschappen en zelfredzaamheid. In Storm over Nederland 2050 hebben wij zo'n concept al eens uitgewerkt. We geven daarin aan op welke wijze we 'samen kunnen leven met water'. Deze fundamentele vraag zal de komende decennia op de agenda moeten komen.
Ook vragen wij aandacht voor de consequenties van de toenemende schaarste aan ruimte. Deze schaarste zal nog meer druk leggen op de ruimteclaim die volgt uit het advies van de commissie Veerman. En de invulling van de sturingsfilosofie zal maatwerk moeten bieden om hier succesvol mee om te gaan. Een te sterke centrale sturing kan daarbij problemen opleveren. Onderzoek dat wij uitvoeren naar de besluitvorming over veiligheidsvraagstukken kan hieraan een steentje bijdragen.
Tenslotte, samen de handen uit de mouwen!
Het advies kan alleen succesvol zijn als er samen gewerkt wordt. Samen met alle overheden, belangenorganisaties en burgers. Maar juist ook met het bedrijfsleven. Wij willen u helpen in het vinden van nieuwe ideeën en kennis ontwikkelen en met u delen. Onze integrale visie voor de Afsluitdijk getuigt hiervan. Wij denken hier strategisch over mee en willen dit graag op pakken als een gebiedsontwikkeling. Het gaat daarbij uiteindelijk ook om het doen: de handen uit de mouwen. En dat doen wij graag. Samen met u!
Contact:
Wim Kloezen, telefoon (0570) 50 13 15.
Geert Roovers, telefoon (06) 51 09 43 83.