Luchtkwaliteit in horeca aanzienlijk verbeterd na invoering rookverbod
11 september 2008 - nieuwsbericht
De luchtkwaliteit in de horeca is aanzienlijk verbeterd na de
invoering van het rookverbod. Uit cijfers van een gezamenlijk
onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat de
concentratie fijn stof (PM2.5) in de lucht in een rookvrije ruimte
gemiddeld negen keer lager is dan wanneer in deze gelegenheden nog
gerookt werd. Daardoor worden mensen die in deze horecagelegenheden
werkzaam zijn, niet langer blootgesteld aan ernstige luchtvervuiling.
Binnen het onderzoek is de luchtkwaliteit in 61 horecagelegenheden
zowel vóór als na de invoering van het rookverbod gemeten. Zowel na de
eerste als de tweede meting zijn de resultaten besproken met de
ondernemer. Het merendeel van de bezochte ondernemers reageerde
positief op de bezoeken.
Tijdens het onderzoek werd gedurende twintig minuten het gehalte
PM2.5, kleine stofdeeltjes in de lucht, gemeten. Deze deeltjes kunnen,
doordat ze zo klein zijn, tot diep in de longen worden ingeademd,
waardoor ze schade toebrengen aan longen, hart en bloedvaten. De PM2.5
niveaus worden gebruikt om de mate van luchtvervuiling aan te geven.
Volgens de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit mag een persoon jaarlijks
gemiddeld aan 25 mg/m3 worden blootgesteld.
Uit het onderzoek bleek dat het gemiddelde gemeten gehalte PM2.5 voor
de invoering van het rookverbod bij de 61 bedrijven 488 mg/m33 was.
Medewerkers die destijds bij deze bedrijven werkzaam waren, werden
tijdens hun werk blootgesteld aan een concentratie PM2.5 die bijna
twintig keer hoger is dan het maximale jaargemiddelde uit de Europese
richtlijn. Bij de tweede meting, na de invoering van het rookverbod,
bleek dat het gemiddelde gehalte PM2.5 was gedaald tot 54 mg/m3.
Met de meetresultaten maakt de VWA inzichtelijk dat de mate van
luchtvervuiling is afgenomen door de invoering van het rookverbod. Dat
is belangrijk om te weten, omdat roken schadelijk is voor de
gezondheid en kan leiden tot longkanker, hart- en vaatziekten,
beroerte en luchtwegklachten. Meeroken verhoogt de kans op deze
aandoeningen. Jaarlijks sterven er in Nederland enkele duizenden
mensen als gevolg van meeroken. Meeroken kan ook leiden tot problemen
met het ademhalingsstelsel, vooral bij mensen met astma.
Voedsel en Waren Autoriteit