UMC Utrecht


Uitscheiding blaasjes bij immuunziekte

Patiënten met een mutatie in het rab27a gen lijden aan Griscelli syndroom, gekenmerkt door pigmentverdunning in huid en haar, en ernstig immuunfalen.

Ook is bekend dat door een mutatie in het gen Munc13-4 een aandoening ontstaat die lijkt op het Griscelli-syndroom (hemofagocytisch lymfohystiocytose type 3). Bij beide ziekten kunnen witte bloedcellen niet langer blaasjes uitscheiden, wat de werking van het immuunsysteem belemmert. I

n haar proefschrift laat Maaike Neeft zien dat de eiwitten rab27a en Munc13-4 aan elkaar kunnen binden en essentieel zijn voor de uitscheiding van blaasjes. Daarnaast beschrijft ze het eiwit sorting nexin, een nieuwe speler die samen met Munc13-4 betrokken is bij de uitscheiding van de blaasjes. Dit is een belangrijke vinding die meer leert over het mechanisme achter de uitscheiding van toxische stoffen in het immuun systeem. Het is denkbaar dat erfelijke afwijkingen in sorting nexin net als bij rab27a en Munc13-4, ziektes van het immuunsysteem kunnen veroorzaken.

Maaike Neeft promoveert op 11 september aan het UMC Utrecht. donderdag 11 september 2008