UITGELICHT SEPTEMBER 2008
I HAVE A DREAM... De toekomst van de Westerse democratie en de civil society
Lezing Halleh Ghorashi, bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit, Vrije Universiteit Amsterdam
Enerzijds wordt de Westerse democratie als belangrijk exportproduct gezien door regeringsleiders, anderzijds klinkt zowel internationaal als van binnenuit een steeds luidere kritiek op de Westerse democratie. De afgelopen jaren wordt het belang van de civil society in onze samenleving als wezenlijk geacht. Democratie is veel meer dan de vrijheid om je stem te mogen uitbrengen. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, gaat het bij democratie niet alleen om de meerderheid, maar vooral om de ruimte voor de minderheid. En deze is juist wat democratie kwetsbaar maakt. Hoe maak je ruimte voor de ander, wanneer je die ander als bedreiging van de democratie beschouwt?
Donderdag 11 september 2008, 18.30 uur (lezing) & 20.05 uur (iftar) Toegang: 10,- (lezing incl. iftar) / 7,50 (alleen lezing) Reserveren: (020) 623 13 11,
Workshop Islam en de toekomst van de Nederlandse democratie
Het grote angstbeeld van menig critici is de islamisering van Nederland. Men vreest dat het gelijkheidsbeginsel, het individualisme, de scheiding van kerk en staat en de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. Critici stellen dat islamitische wetgeving onverenigbaar is met democratische waarden.
In een gezonde Westerse democratie is een balans tussen de staat, het bedrijfsleven en de civil society van groot belang. Mensen moeten actief kunnen deelnemen aan de samenleving op politiek, economisch en sociaal vlak. Lange tijd is het Westerse model van democratie als enige maatstaf gezien en was er weinig ruimte voor invloeden van buitenaf. Het Westen wil de democratie, de markteconomie en het individualisme wereldwijd verspreiden en krampachtig behouden. Desalniettemin blijkt deze politieke structuur ook niet geheel zaligmakend. De afgelopen jaren ligt de Westerse democratie ook onder vuur en komt er vanuit verschillende hoeken meer kritiek.
Welke invloed heeft het groeiende aantal moslims op de toekomst van de Nederlandse democratie? In hoeverre zijn de Nederlandse democratie, de civil society en de islam complementair? Is de Nederlandse democratie beïnvloedbaar door de islam? Moet de Nederlandse democratische rechtsstaat aangepast worden aan de islam? Moeten we in kansen of bedreigingen denken? Tijdens de workshop komen verschillende opvattingen over de Nederlandse democratie, de civil society en de islam aan de orde.
Donderdag 11 september, 16.00 - 18.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden (verplicht):
I Have a Dream...
I Have a Dream... is een gezamenlijk initiatief van Felix Meritis en MEXIT en bestaat uit workshops gedurende de middag gevolgd door een openbare lezing s avonds. Het gehele programma bevat een slotsessie en een essaybundel. I Have a Dream... wordt mede mogelijk gemaakt door Dare2Connect. Deze aflevering vindt mede plaats in het kader van het Ramadan Festival.
Verwacht...
De Crisiskaravaan; achter de schermen van de humanitaire noodhulpindustrie 22e Globaliseringslezing met Linda Polman
9 oktober 2008
De eeuw van Azië: de onafwendbare mondiale machtsverschuiving 23e Globaliseringslezing met Kishore Mahbubani en Frans Timmermans, staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken 3 november 2008
Online partner Felix Meritis:
+31 (0)20 62 31 311
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368