Amnesty International

Nederland

Burgemeester Eindhoven onthult Amnesty-ornament tijdens Lichtjesroute

11 september 2008 Op zaterdag 20 september onthult burgemeester Rob van Gijzel tussen 20.00 en 21.00 uur het Amnesty International ornament in Eindhoven.

Het ornament staat voor de Sint Joriskerk aan de Stratumsedijk (hoek Sint Jorislaan) en maakt onderdeel uit van de jaarlijkse lichtjesroute in Eindhoven. Amnesty International vraagt tijdens de onthulling aandacht voor de mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland. De band Groovers treedt op en bezoekers kunnen thee of koffie drinken bij de Amnestystand.

Eindhoven heeft een stedenband met de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De mensen-rechtensituatie in Wit-Rusland is zeer slecht. De regering van president Lukasjenka reageert hard op protestgeluiden. Instrumenten hierbij zijn willekeurige detentie, intimidatie en beperking van de vrijheid van meningsuiting. In Wit-Rusland is het sinds december 2005 bij wet, Artikel 193-1 van het Wetboek van strafrecht, verboden om lid te zijn van een niet geregistreerde Non-Gouvermentele Organisaties (NGO). Mensen kunnen hiervoor beboet of gearresteerd worden. Een veroordeling kan oplopen tot een gevangenisstraf van twee jaar. Het is zeer moeilijk om een NGO te registreren in Wit-Rusland. Amnesty International heeft diverse afwijzingen ontvangen van NGOs die een verzoek hadden ingediend bij de autoriteiten. Activisten en opposanten, onder wie ook jongerenactivisten, zijn inmiddels al veroordeeld voor een boete of gevangenisstraf. Amnesty roept de regering van Wit-Rusland op om artikel 193-1 te verwijderen uit het Wetboek van strafrecht. Het artikel schendt het recht op vergadering, vereniging en vrijheid van meningsuiting.

Eindhoven, de stad van Philips waar het gloeilampje is uitgevonden en decennia lang is geproduceerd. Eindhoven, één van de steden die zwaar te lijden had onder de tweede wereldoorlog en op 18 september 1944 door de geallieerden werd bevrijd. Om uiting te geven aan de blijdschap van de bevrijding van WO II en de dankbaarheid om in een vrij land te mogen leven, werd in Eindhoven de bevrijding jaarlijks herdacht middels onder meer, de voor deze stad zo eigen lichtjesroute. Vanaf 1945 werden, van 18 september tot de tweede zondag in oktober, in en aan huizen, tuinen, straten, pleinen en plantsoenen ornamenten van lichtjes gemaakt, projecten die relateerden aan de bevrijding, Nederland en Eindhoven. Op 20 september vindt de jaarlijkse fietstocht van de Lichtjesroute plaats. Burgemeester en enkele wethouders fietsen de route, en met hen rijden zon 6000-7000 mensen de route per fiets of auto.