Voorstel Tweede Kamer: bom onder verpakkingenakkoord
11/09/2008 15:42
VNG
De VNG heeft grote bezwaren tegen het voorstel van SP, CDA en PvdA dat afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer is ingediend. Het voorstel houdt in dat gemeenten de kosten voor het opruimen van zwerfafval niet meer mogen financieren uit de opbrengst van de afvalstoffenheffing. Zij stellen dat de gemeenten dit maar uit de algemene middelen of uit de opbrengsten van de bestuurlijke boete moeten betalen. "Dit voorstel heeft voor gemeenten grote financiële gevolgen die onvermijdelijk zullen leiden tot bezuinigingen op lokale voorzieningen of lastenverzwaring voor de burger", aldus Ralph Pans, voorzitter directieraad VNG.
De kosten voor het opruimen van zwerfafval bedragen in totaal 250 tot 300 miljoen per jaar, omgerekend komt dit neer op een bedrag van 15 - 19 euro per inwoner. Het bedrijfsleven betaalt op dit moment in zijn geheel niet mee aan de kosten voor het opruimen van zwerfafval. De vergoedingen die gemeenten krijgen uit het Afvalfonds zijn hiervoor ook niet bestemd. Deze vergoedingen zijn alleen bestemd voor en dekken hooguit de kosten voor het gescheiden inzamelen van verpakkingen.
Als de Tweede Kamer wil dat het bedrijfsleven ook meebetaalt aan de kosten voor het opruimen van zwerfafval dan verzoekt de VNG de Kamer daarover een expliciete uitspraak te doen. Als de Tweede Kamer dat niet wil dan heeft het dinsdag ingediende voorstel grote financiële gevolgen voor de gemeenten. Bovendien wordt de koppeling tussen het zwerfafval en de verpakkingen losgelaten. Deze koppeling was voor de VNG een belangrijke voorwaarde in de Raamovereenkomst verpakkingen. De Tweede Kamer heeft in het najaar van 2007 ingestemd met deze overeenkomst.
De Kamer meent dat de gemeenten de kosten voor het opruimen van zwerfafval kunnen betalen uit de opbrengsten van de bestuurlijke boete. De opbrengsten van de bestuurlijke boete als handhavingsinstrument dekken echter niet eens de kosten van gemeenten voor de inzet van Buitengewone Opsporingsambtenaren. Dit is het gevolg van de besluitvorming in de Eerste Kamer die niet heeft ingestemd met de door de VNG bepleitte invoering van de brede bestuurlijke boete. Hierdoor kan het instrument van de Bestuurlijke Boete niet kostenefficiënt worden ingezet.
Den Haag, 11 september 2008
Vereniging Nederlandse Gemeenten