Productschap Vis


11 september 2008

Natuurbalans 2008 volgens visserij 'uit balans'

Rijswijk - De Nederlandse visserij herkent zich slechts gedeeltelijk in het beeld dat vandaag over de Natuurbalans 2008 wordt geschetst door het Planbureau voor de Leefomgeving.
Door recente ontwikkelingen, zoals de roep om meer windmolenparken op zee en de wens voor meer beschermde gebieden, ziet de visserijsector ook dat een goede ruimtelijke planning van belang is. Om ecologie en economie samen te laten gaan, moet volgens de vissector wel naar een goede balans worden gezocht.

Visserijdruk is één van de factoren die van invloed is op de zeeën. Kijkend naar de invloedsfactoren klimaatverandering, vervuiling, windmolenparken, gas-, olie- en zandwinning stelt de vissector vast dat zij zelf sinds een aantal jaren al enorm veel initiatieven heeft genomen om de visserijdruk te controleren en reguleren, onder meer door het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. De Nederlandse vissers vissen volgens een streng gecontroleerd quotasysteem dat de toegestane vangsthoeveelheden bepaalt. Bovendien worden slechts visvergunningen verstrekt door het ministerie van LNV wanneer visvangsten en technieken verantwoord zijn, gelet op het behoud of herstel van het ecosysteem.
Daarnaast is de vissector voortdurend op zoek naar vernieuwende vistechnieken, zoals de pulskor, om bij te dragen aan verdere verduurzaming.

Bovendien stelt de sector zich met diverse natuurorganisaties in een maatschappelijk convenant Noordzeevisserij tot doel om gezamenlijk te werken aan de totstandkoming van doelen en maatregelen voor beschermde gebieden in de Noordzee.

De sector is van mening dat visserij een van de activiteiten is die de mens van oudsher dicht bij en in de natuur brengt. Uiteraard moet gestreefd worden naar een balans tussen menselijke activiteiten in en met de natuur. Zo stelt de minister van LNV als uitgangspunt bij het aanwijzen van Natura-2000 gebieden dat dit op een manier gebeurt die ook economische activiteiten in en rond die gebieden respecteert, en menselijk gebruik daarvan mogelijk maakt of houdt.

De sector kan zich overigens geheel vinden in de conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving dat de diverse beleidsvelden beter op elkaar afgestemd worden en dringt er ook bij de overheid op aan om dit zo snel mogelijk te doen, zeker wat betreft Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water.