10 sep 2 008

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P058

De stad Wageningen en haar nabije omgeving heeft een interessante geschiedenis van vestingstad naar City of Life Science. Dat heeft ervoor gezorgd dat er van Wageningen veel landkaarten zijn gemaakt waarop die ontwikkeling te volgen is, en waarop ook allerlei themaâs weergegeven werden die passen bij het werkterrein van de universiteit en de verschillende kennisinstituten. Voor actuele onderwerpen als bouwen in de uiterwaarden of herstel van de oorspronkelijke gracht met haar bolwerken zijn oudere kaarten interessant. De tentoonstelling Wageningen op de kaart, een typologie van kaarten in het Forum-gebouw toont verschillende typen kaarten en de bruikbaarheid daarvan voor onderzoek aan de hand van kaarten waarop Wageningen staat afgebeeld.

Kaarten die in het verleden gemaakt zijn noemen we oude kaarten. Dit ter onderscheiding van historische kaarten die als doel hebben een situatie weer te geven die in het verleden bestaan heeft of zou kunnen hebben. Het is mogelijk dat een oude kaart, bijvoorbeeld uit de 17e eeuw ook een historische kaart is omdat er op weergegeven wordt hoe men toen dacht dat Nederland er ten tijde van de Batavieren uit zag. Oude kaarten werden ook vaak tientallen jaren, zelf tot een eeuw lang, herdrukt, opnieuw uitgegeven door een andere atlasmaker of gebruikt in compilaties van meerdere kaarten voor een groter gebied. Het kaartbeeld komt dan niet meer overeen met de datum van uitgave. Daarom is bij het gebruik van oude kaarten altijd aanvullend kaarthistorisch onderzoek nodig om de chronologische betrouwbaarheid te achterhalen. Daarnaast is er nog een onderscheid te maken in manuscriptkaarten, dus handgetekend, en gedrukte kaarten, al dan niet handgekleurd of in kleurendruk.

Voor een nadere typologisch indeling is het doel van de kaartvervaardiging als uitgangspunt gekozen. Om een kaart goed te kunnen interpreteren en gebruiken is het belangrijk om te weten wat voor soort kaart het is en waarvoor de kaart gemaakt is. Het doel van de vervaardiging bepaalt vaak welke informatie de nadruk krijgt. Aan de hand daarvan is namelijk vaak de betrouwbaarheid van de kaart en dus de waarde voor onderzoek af te leiden. Militaire kaarten kunnen bewust informatie weglaten of zelfs subjectief zijn als het om verslaggeving gaat. Een technische tekening, een plankaart of ontwerp geeft mogelijk niet de echte situatie weer; de plannen zijn niet of deels uitgevoerd. Een overzichtskaart van gebouwen of wegen is soms schematisch waarbij schaal en verhoudingen vervormd zijn.

Verder is er een grote tweedeling in topografische kaarten en in thematische of onderwerpskaarten. Topografische kaarten geven overwegend natuurlijke en kunstmatige terreinobjecten weer die in het landschap te herkennen zijn (of zullen gaan worden). Soms komen er ook elementen voor die niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld provincie- en gemeentegrenzen. Ook luchtfotoâs zijn een topografische bron van groot belang. Thematische kaarten benadrukken een bepaald onderwerp, vaak met verschillende inkleuringen, arcering, soms met grafieken. De topografische informatie is vrij summier of er is een eerdere topografische kartering als ondergrond gebruikt. Klimaatkaarten, waterstaatskaarten, geologische, bodem- of vegetatiekaarten zijn voorbeelden van thematische kaarten.

Om de bezoeker van de tentoonstelling bewust te maken van de reikwijdte van de cartografie is de tentoonstelling ingericht op type kaart maar daardoor heen geeft het toch ook een mooi beeld van Wageningen door de eeuwen heen.

Forum-gebouw, Bibliotheek Wageningen UR, Speciale Collecties, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen (Campus).