Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Toespraak minister Ter Horst bij opening Provinciehuis Flevoland


5 september 2008

Dames en heren,

Flevoland heeft een jonge, dynamische geschiedenis. Hier is land gemaakt door mensenhanden. Gewonnen land waar het aantal inwoners groeit. U bent de provincie Zeeland dit jaar voorbij gestreefd, meldde u trots in een persbericht. Het is duidelijk: Flevoland heeft geldingsdrang.

En die geldingsdrang reikt tot ver buiten Nederland. Een paar weken geleden zag ik CdK Jager en gedeputeerde Bos op de Olympische spelen nog juichen op de tribunes van het dameshockey. Een Olympische missie om Flevoland tot sportiefste provincie te maken. Om in sporttermen te blijven: ik hoop maar dat u niet te vroeg heeft gepiekt.
Want Flevoland heeft nog veel energie nodig om de maatschappelijke vraagstukken op te pakken.

Laat ik er een paar noemen die vooral op het bordje van de provincie liggen.

* De dagelijkse uittocht van mensen die hier wonen maar buiten de provincie werken. De fysieke ontsluiting van de provincie is een opgave, maar ook het zorgen voor meer werkgelegenheid.
* Met Almere heeft Flevoland de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Het verwachte inwoneraantal in 2030 is 350.000. Met Amsterdam zal Almere in sociaal-economisch opzicht steeds meer een dubbelstad vormen. Steden die elkaar aanvullen. Flevoland speelt een belangrijke rol om de kwetsbare gebieden in de Randstad te ontzien, zoals het Groene Hart.
* Maar Flevoland is veel meer dan Almere. Niet voor niets staat dit Provinciehuis in Lelystad. Bij veel andere gemeenten speelt de achterstand in voorzieningen op het gebied van sport en cultuur. Goed dat u de regie neemt om het aangenaam te maken voor alle Flevolanders, en goed dat u dit samen met de Flevolanders zelf doet.

Nadrukkelijk wil dit kabinet dat provincies en gemeenten meer ruimte krijgen om dergelijke vraagstukken op te pakken. We hebben hier de afgelopen anderhalf jaar ook nieuwe afspraken over gemaakt met gemeenten en de provincies in de vorm van een bestuursakkoord. Het uitgangspunt is dat ieder doet waar hij goed in is.

Voor de provincies biedt dit nieuwe kansen. Kansen om de eigen unieke positie meer uit te kunnen buiten.

Laat ik daar twee punten uit lichten. Het eerste is dat de provincies zich gaan concentreren op het ruimtelijk-economisch gebied en cultuur. Vooral op die terreinen biedt een stevige provinciale rol meerwaarde. Ik noemde net al de rol van Flevoland in de Randstad, waar een goed evenwicht tussen verstedelijking en groene ruimte moet worden gevonden.

Ten tweede de functie van toezichthouder op gemeenten. Gemeenten hebben straks met één toezichthouder te maken, en dat is de provincie. Als het goed is leidt dat ook tot minder toezichtlasten en krijgen de gemeenten minder bezoek van verschillende rijksinspecties.

Nog één ding over de bijzondere positie van Flevoland. U bent de jongste provincie. Met zes gemeenten is de schaal overzichtelijk. Juist in deze provincie ligt ruimte om gebruik te maken van elkaars sterke punten. Juist in deze provincie kunt u laten zien hoe je als gemeente en provincie aanvullend op elkaar kunt zijn zonder dat je energie verspilt aan competentiestrijd en terreinafbakening. Met elkaar de problemen oplossen. Daar is Flevoland ooit voor bedoeld.

Een missie die ook na het vertrek van de heer Jager doorgaat. Wie de fakkel als nieuwe CdK overneemt is nog niet bekend. Maar ik kan u wel zeggen dat we er spoed achter zetten om een bekwame opvolger te vinden die alle vraagstukken van Flevoland met enthousiasme oppakt. Minstens met hetzelfde enthousiasme als de heer Jager.

Tot slot.
Het staat zelfverzekerd in uw volkslied.

Waar wij steden doen verrijzen Op de bodem van de zee Onder Hollands wolkenhemel Tellen wij als twaalfde mee.

Hier spreekt geldingsdrang uit. U telt mee. En helemaal met dit nieuwe provinciehuis. Ik wens u veel succes.

Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties