Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitzending Netwerk van 2 september over export varkensvlees Kameroen

11 september 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister reageert op uitspraken van ICCO tijdens een uitzending van Netwerk over export van varkensvlees naar Kameroen. Kameroen gebruikt mogelijkheden om de eigen markt te beschermen niet.

Meer informatie

* Uitzending Netwerk van 2 september over export varkensvlees Kameroen
Kamerstuk | 11-09-2008 | PDF-Document, 40 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek om te reageren op de stelling van de Interkerkelijke Coördinatie Commissie Ontwikkelingssamenwerking (ICCO), als gedaan in de uitzending van Netwerk van 2 september jl. ten aanzien van de export van varkensvlees naar Kameroen, bericht ik u als volgt:
De WTO biedt Kameroen de mogelijkheid een maximum-invoertarief van 80% te heffen voor kippen- en varkensvlees ter bescherming van de eigen markt. Kameroen heeft van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt, maar heeft besloten op deze producten slechts een tarief van 20% te heffen. Daarmee worden de prijzen van deze geïmporteerde producten voor de consument relatief laag gehouden. Eind 2007 heeft Kameroen als één van de ACS-landen (Afrikaanse, Caraïbische, Stille Zuidzee-landen) met de EU een interim-EPA (Economic Partnership Agreement) afgesloten. Door het aangaan van deze interim-overeenkomst heeft Kameroen zijn exporten naar de EU veilig kunnen stellen binnen de WTO-regels. In de interim-EPA's biedt de EU 100% vrije markttoegang aan de ACS-landen. De ACS-landen dienen binnen dit kader hun invoertarieven te verlagen, maar het akkoord biedt ruimte om een aantal gevoelige producten, waaronder die in de landbouw, te beschermen door deze uit te zonderen van tariefsverlaging. Kameroen heeft in het kader van de interim-EPA varkens- en kippenvlees uitgezonderd van liberalisering en mag dus nog steeds een importtarief heffen. De export van varkensvlees, inclusief oren en poten, van de EU naar Kameroen vindt plaats tegen wereldmarktprijzen. In het onderhavige geval betreft het voornamelijk in de EU minder gangbare producten.
Van eind november 2007 tot eind juni 2008 zijn er exportrestituties verleend voor vers en bevroren varkensvlees. In die periode is vanuit Nederland circa 51.000 ton varkensvlees met exportrestitutie naar derde landen geëxporteerd. Hiervan is slechts 50 ton (0,1%) met restitutie naar Afrikaanse landen gegaan (Congo, Liberia en Senegal). Naar Kameroen heeft geen export met restitutie plaatsgevonden in deze periode.

In 2007 is voor zover thans bekend door de EU een hoeveelheid van 1422 ton varkensvlees tegen wereldmarktprijzen (zonder exportrestituties) naar Kameroen geëxporteerd. Deze geringe export kan als zodanig niet de oorzaak zijn van de verslechtering in de situatie van de varkenssector in Kameroen. Daar moeten andere factoren mede aan ten grondslag liggen zoals het lage niveau van wereldmarktprijzen, sterk gestegen diervoederprijzen, slechte infrastructuur, uitbraken van dierziektes en achterblijven van investeringen in de landbouw in het algemeen.
Tegen deze achtergrond zetten collega Koenders en ik daarom investeringen in voor een structurele verbetering van de landbouwontwikkeling in ontwikkelingslanden. Hiervoor verwijs ik naar de beleidsbrief over Landbouw, Rurale Bedrijvigheid en Voedselzekerheid.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg