VVD


11-9-2008

VVD wil overdrachtsbelasting en sterftaks aanpakken

De VVD is voorstander van een krachtige, kleine overheid. Hoge en oneerlijke belastingen horen hier niet bij. Mensen weten zelf het best hoe hun geld uitgegeven moet worden. Daarom pleit partijleider Mark Rutte voor het verlagen van de overdrachtsbelasting en een halvering van de sterftaks.

In de Tegenbegroting 2009 maakt de VVD een begin van het verlagen van de overdrachtsbelasting (de heffing die de staat oplegt bij het verkopen van je huis). De VVD ziet de overdrachtsbelasting als een uiterst irritante belasting die de huizenmarkt op slot houdt.

De liberalen willen in 2009 de overdrachtsbelasting verlagen van zes procent naar vijf procent. Dit leidt tot een lastenverlichting van 900 miljoen euro. In de komende jaren moet de overdrachtsbelasting verder omlaag.

Een verlaging van deze belasting kan de huizenmarkt een noodzakelijke impuls geven. Momenteel zit de Nederlandse huizenmarkt op slot: op de huurmarkt vindt veel scheefwonen plaats omdat starters op de koopmarkt nauwelijks een kans maken. Dat komt weer omdat er op de koopmarkt nauwelijks doorstroming is. Het gevolg is verspilling van overheidsgeld en veel jonge mensen die niet de woning kunnen kopen, die ze zouden willen.

Volgens het CPB komt door het scheefwonen circa 8 miljard euro terecht bij mensen die er eigenlijk geen recht op hebben (het gaat om 1,4 miljoen woningen) . De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning in Utrecht of Amsterdam bedraagt respectievelijk 7 en 10 jaar. Het verlagen van de overdrachtsbelasting zal niet alle woonproblemen oplossen, maar draagt er wel toe bij dat de vastzittende woningmarkt in beweging komt.

Als het aan de VVD ligt gaan ook de successierechten in 2009 met de helft omlaag. In de komende kabinetsperiode zou de sterftaks in zijn geheel moeten worden afgeschaft. Dat bepleit de VVD in de Tegenbegroting 2009, die de dag na Prinsjesdag gepresenteerd wordt.

Rutte vindt de sterftaks de oneerlijkste belasting die we kennen. "Je hele leven betaal je al belasting en als je per ongeluk wat overhoudt komt het blauwe gevaar nog een keer langs." De halvering van de opbrengsten van de successierechten betekent een lastenverlichting voor de burgers van één miljard euro.

Staatssecretaris De Jager heeft aangekondigd naar fundamentele systeemwijzigingen te kijken. Dat klinkt nogal vaag en daarnaast was zijn boodschap dat dat budgetneutraal moet gebeuren. Dat helpt dus niet. De VVD wil daadwerkelijk lastenverlichting en stelt twee stappen voor: stap één is vereenvoudigen en halveren, stap twee afschaffen.

Klik hier voor de concrete voorstellen van de VVD-fractie die leiden tot een halvering van de sterftaks.

11 september 2009