Gemeente Cromstrijen


Aanbesteding Hulp bij het huishouden gemeenten Hoeksche Waard

(11-09-2008)

In het najaar 2007 hebben de 5 gemeenten in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) besloten om de uitvoering van de Hulp bij het huishouden opnieuw aan te besteden. Wederom is gekozen voor een gezamenlijke aanbesteding op basis waarvan individuele overeenkomsten per gemeente worden afgesloten. Bij deze aanbesteding is rekening gehouden met de door staatssecretaris mevrouw dr. M. Bussemaker aangekondigde wetswijziging.

Voorlopige gunning

Vijf zorgaanbieders hebben de Hoekschewaardse gemeenten een aanbieding gedaan. Deze aanbiedingen zijn getoetst aan de in het Programma van Eisen gestelde criteria. Op grond van deze toetsing wordt een voorlopige gunning gedaan aan vier zorgaanbieders in totaal voor de Hoeksche Waard. Per gemeente gaat het om drie zorgaanbieders. De inschrijving van één zorgaanbieder, Careyn Huishoudelijke Zorg, is ongeldig verklaard, omdat deze niet voldoet aan de gestelde criteria in het Programma van Eisen. Daarnaast voldoet de inschrijving niet aan artikel 2 van het Besluit Aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (Bao). Reden van ongeldig verklaring is dat het uurtarief in de aanbieding van Careyn boven het maximale uurtarief van het programma van eisen lag. Met deze organisatie wordt dus geen overeenkomst afgesloten. Op basis van de Europese aanbesteding is nu de Alcatel-termijn van kracht (termijn waarbinnen bezwaar kan worden gemaakt). Na vijftien dagen wordt overgegaan tot definitieve gunning.

Andere zorgaanbieder

Omdat geen overeenkomst wordt aangegaan met Careyn, ontvangt een grote groep cliënten hierdoor met ingang van 1 januari 2009 Hulp bij het huishouden via een andere zorgaanbieder. De hulp blijft echter gecontinueerd. De andere zorgaanbieders uit de aanbesteding zijn uiteraard professionele en ervaren zorgaanbieders. De cliënten van Careyn zijn door de gemeenten schriftelijk geïnformeerd. Op het moment dat duidelijk is met welke nieuwe zorgaanbieders een raamovereenkomst wordt aangegaan, wordt aan de cliënt gevraagd een keuze te maken uit één van deze zorgaanbieders. Tot 1 januari 2009 verandert er niets voor deze cliënten.

Soepele overgang

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen wordt een implementatieplan opgesteld. Hierin wordt ook ruimte opgenomen om in overleg te treden met de nieuwe zorgaanbieders over een eventuele overname van medewerkers van Careyn.

Informatie cliënten

De Hoekschewaardse gemeenten realiseren zich dat het voor de cliënten vervelend is dat er onbekendheid is over de 'nieuwe' zorgaanbieders. Voor de cliënten is het goed om zo snel mogelijk te weten wie de Hulp bij het huishouden met ingang van 1 januari 2009 overneemt. Zodra hierover meer informatie bekend is, worden de cliënten zo spoedig mogelijk opnieuw geïnformeerd. De gemeenten doen zo hun uiterste best om de overlast voor de cliënten tot een minimum te beperken door hen zo snel en compleet mogelijk te informeren. De cliënten kunnen met vragen terecht bij de medewerkers van het Zorg-/Wmo-loket van hun eigen gemeente.