Gemeente Groningen


woensdag 10 september 2008:
Spoorzoeken op Open Monumentendag

Onbekende tekens in de kooromgang aan de Martinikerk, misbaksels bij het Engelenpoortje, schietgaten in het Pepergasthuis en sporen van gescheiden nonnen in de Rode Weeshuisstraat. Een kleine greep uit de bouwhistorische sporen die de stad Groningen rijk is. Sporen is het thema van de Open Monumentendag 2008, die op zaterdag 13 september gehouden wordt. In Groningen is een speciale sporentocht uitgezet met 16 locaties. Op verschillende locaties zijn gidsen aanwezig. En uiteraard zijn weer talloze kerkjes, hofjes en andere bijzondere gebouwen geopend.

De Stadsschouwburg doet dit jaar voor het eerst mee. Deze `suikertaart' uit 1883 bestaat dit jaar 125 jaar en viert dat ondermeer op Open Monumentendag met rondleidingen en een theaterworkshop.

Het Centrum Beeldende Kunst organiseert dit jaar een tocht langs kunst op en aan monumentale gebouwen. Vertrek: iedere 10 minuten vanaf de Grote Markt onder leiding van een gids.

In de Oosterparkwijk is het Blauwe Dorp een van de nieuwere monumenten in de stad. De Bond Heemschut organiseert samen met bewoners rondleidingen.

Het Provinciehuis organiseert een uitgebreid programma. Een van de programma-onderdelen is een presentatie onder de titel `Het Groninger Landschap Gelezen' en gaat over de betekenis van historische sporen.

In het stadhuis aan de Grote Markt kan de bezoeker een kijkje nemen in de kamer van de burgemeester en kennis maken met het openbaar kunstbezit van de gemeente. Naast veel Ploegschilders is er werk te zien van onder anderen H.W. Mesdag, Jozef Israëls en Marten Klompien.

Ook de Oosterkerk is open. Het interieur is onlangs gerestaureerd in de stijl van de Amsterdamse School.

Ten Boer
Het stad-Groninger programma is ook dit jaar weer uitgebreid met de monumenten van de gemeente Ten Boer. In tegenstelling tot de stad zijn de meeste monumenten in Ten Boer ook op zondag 14 september te bezichtigen. Zoals de op de 13de eeuwse fundamenten gebouwde kerk van Wittewierum. Kerk en kerkhof liggen op een wierde, een beschermd archeologisch monument.

Dorkwerd
Een bijzondere expositie met opgravingsprofielen van 100 jaar geleden herinnert hier aan het feit dat Professor A.E. van Giffen toen de basis legde voor de moderne archeologiebeoefening in Nederland.

Alle activiteiten zijn gratis. Het complete programma is te vinden op www.groningen.nl/cultuur en in het programmaboekje. Dit boekje is af te halen bij de VVV, de Openbare Bibliotheek, het Gemeentelijk Informatiecentrum (Kreupelstraat 3), de balie van de dienst RO/EZ (Ged. Zuiderdiep 98) en de Martinikerk.

Tijdens de Open Monumentendag zelf is de Martinikerk het centrale informatiepunt. Geopend van 10.00 tot 17.00 uur.