Een bericht van het raadsplein 8 september 2008
Een inhoudelijk en procesmatig bericht van het raadsplein 8 september 2008.
Inhoudelijk:
Het raadsplein van 8 september stond in het teken van de meningsvormende ronde. De voorzitter heeft aan het begin van de vergadering duidelijk de procesgang rond de voorliggende stukken weergegeven.
De vergadering is begonnen met het voorstel rond het financiële tekort van Be Quick. Het debat richtte zich, zoals aangegeven, op die drie keuzes die het college aan de raad heeft voorgelegd. Geconstateerd kan worden dat er nog wel dubbele vragen worden gesteld, steeds anders verpakt. De geplaatste interrupties kunnen korter, als inleidende betogen achterwege worden gelaten. De wijze van interrumperen en de inhoud ervan zijn een punt van aandacht.
De afronding van het onderwerp Be Quick kon snel gebeuren. Dit heeft mede te maken met de duidelijke uitleg van de procesgang aan het begin van de vergadering. Zo is het onderwerp als B-onderwerp doorgeleid naar de besluitvormingsronde met dien verstande dat het debat niet opnieuw wordt overgedaan, maar dat het zich met name richt op het toelichten van de eventuele moties en amendementen. Gezien de "zwaarte" van het onderwerp kan geconcludeerd worden dat het onderwerp in korte tijd uitvoerig is besproken. Ook is duidelijk te zien dat de input uit de informatieronde door veel fracties gebruikt werd in de meningsvorming.
Bij het onderwerp Lokale Visie Bibliotheekbeleid richtte niet iedere fractie zich op de voorliggende debatvraag. Een aantal fracties gaf duidelijk aan of de prioriteiten en focussen van de visie juist waren. Maar andere fracties gaven aan dat het stuk niet voldeed aan de verwachtingen. Dit leverde geen dieper onderling debat op. Het voorstel gaat ongewijzigd door als A-onderwerp.
Procesmatig:
Be Quick
Tijdens de meningsvorming hebben de verschillende fracties gedebatteerd over het voorstel Be Quick. De discussie richtte zich voornamelijk op de rol van Be Quick in het financiële tekort bij de sportclub de manier waarop de gemeente Zwolle hieraan een bijdrage zou moeten/kunnen geven. Een meerderheid van fracties is van mening dat er een lening onder voorwaarden kan worden verstrekt aan Be Quick, hetgeen betekent dat het voorstel van het college van B&W geen steun vindt bij de raad. Alleen de fractie van de SP kan zich voorstellen dat de gemeente Zwolle het deel van de kosten (die delen die Be Quick niet te verwijten zijn) bijdraagt en het overige deel als lening verstrekt. De fractie van de VVD is van mening dat Be Quick in eerste instantie met SOZ in overleg moet om een oplossing te vinden voor het probleem. Zij vragen met name aandacht voor de precedentwerking die een eventuele bijdrage of lening heeft in de stad. Meerdere sportverenigingen in Zwolle kampen met financiële problemen en zouden na het besluit omtrent Be Quick een beroep kunnen doen op de gemeente Zwolle. De Swollwachtfractie heeft een motie aangekondigd waarin zij een totaal onderzoek willen doen naar de financiële situatie van het nieuwe FC Zwolle Stadion. In dit onderzoek moet duidelijk naar voren komen wat een ieders rol in deze is geweest (wethouder, college, raad). Wethouder Knol licht nader toe waarom het college van B&W voorstelt om een bijdrage aan Be Quick te doen. Een meerderheid van fracties is niet volledig overtuigd en blijft bij het standpunt dat de gemeente Zwolle hooguit een lening zou moeten verstrekken. Na afloop van het debat concludeert de voorzitter dat het voorstel als B-onderwerp naar de besluitvormingsronde gaat van 22 september 2008. Tijdens deze behandeling is er ruimte voor fracties om in een stemverklaring de eventuele moties en amendementen toe te lichten.
Lokale Visie Bibliotheekbeleid
Een meerderheid van de fracties heeft haar complimenten uitgesproken voor de visie op het Bibliotheekbeleid. De fracties kunnen zich vinden in de focussen van de bibliotheek, die liggen op "Warenhuis van kennis en informatie" en Centrum voor Ontwikkeling en Educatie". De fractie van de PvdA zou graag zien dat de Sociale Cohesie hieraan wordt toegevoegd en dat de rol richting jonge kunstproducenten eruit wordt gehaald. De fracties van GroenLinks/DeGroenen en D66 pleiten opnieuw voor een Stadspas voor de minima. De fractie van de VVD vond de visie op het Bibliotheekbeleid een mager stuk. Zij missen in de visie een verdere uitwerking en ook de financiële vertaling. De VVD vindt dat er meer ambitie uit het stuk mag spreken. Wethouder Kenkhuis was blij met de brede steun voor de visie en heeft verder toegelicht waarom de visie vooral een algemeen stuk is. De voorzitter concludeert aan het eind van het debat dat het voorstel als A-onderwerp doorkan naar de besluitvormingsronde van 22 september 2008.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 10-09-2008 tot 01-10-2008
Gemeente Zwolle