Vlaams-Nederlandse debatreeks over de canon start op 11 september

01/09/2008 14:20

Vlaams-Nederlands Huis

Geert Buelens - Herman Pleij - Robbert Dijkgraaf - Frits van Oostrom

Tot 't nut van 't algemeen: de canondebatten

11.09 - 08.12.2008 - 20:00

Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren is het culturele huis en debatcentrum van Nederland en Vlaanderen in Brussel. In samenwerking met het Paleis voor Schone Kunsten organiseert deBuren dit najaar Tot 't nut van 't algemeen, een debatreeks over de canon. In zowel Nederland als Vlaanderen is de canon al sinds enige tijd een regelmatig terugkerend onderwerp in media en politiek.

Verspreid over vier maanden houden begenadigde sprekers een prikkelend statement, telkens gevolgd door een 'Lagerhuisdebat' met meningen, bezwaren en aanvullingen van academici, schrijvers, critici en beleidsmensen uit Vlaanderen en Nederland. Ook het publiek krijgt de kans zich in de discussie te mengen.

In 2005 raadde de Nederlandse Onderwijsraad zijn minister aan om de socialiserende taak van het onderwijs te versterken. Jongeren zouden beter op de hoogte moeten zijn van hun eigen culturele identiteit en het verhaal van hun land. De Onderwijsraad adviseerde de invoering van een canon, een "richtsnoer voor de elementen van cultuur en geschiedenis dat een land wil meegeven aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners." Die vensters op de wereld zijn niet gesloten en statisch maar openen net het debat. En dat is precies wat deze reeks beoogt. Een open discussie, niet over lijstjes maar over de bruikbaarheid van canons in diverse domeinen. Het debat leeft ook in Vlaanderen, zo bewees onlangs een enqu(ee)te over de literaire canon in het weekblad Knack. Door stemmen uit Vlaanderen en Nederland samen te brengen, beoogt Tot 't nut van 't algemeen een bredere kijk.

VRT-hoofdredacteur Siegfried Bracke geeft en neemt het woord tijdens de verschillende debatten. Geert Buelens bijt de spits af met de literaire canon (11.09). Vervolgens opent Herman Pleij het debat over de cultuurhistorische canon (9.10), Robbert Dijkgraaf heeft het over de wetenschappelijke canon (17.11) en Frits van Oostrom buigt zich over de Europese canon (8.12).

PROGRAMMA

11.09 - 20:00 : De literaire canon

In samenwerking met: Het beschrijf

Voor het eerste deel over de literaire canon werken deBuren en BOZAR samen met de literaire vereniging Het beschrijf. Het startschot wordt gegeven door Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde en directeur van het Departement Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde o.a. de bekroonde studie Van Ostaijen tot heden (2001) & de essaybundel Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie (2008). Geert Buelens is columnist voor De Morgen en dichter van Het is (2002) en Verzeker U (2005).

09.10- 20:00 : De cultuurhistorische canon

Herman Pleij, prof. em. historische letterkunde, opent de tweede debatavond over de cultuurhistorische canon. Zijn bekendste werk is Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven (1997). In 2007 publiceerde hij Het gevleugelde woord, het derde deel van een nieuwe Nederlandse literatuurgeschiedenis.

17.11- 20:00 : De wetenschappelijke canon

De spreker op de derde debatavond is mathematisch fysicus en Spinozawinnaar Robbert Dijkgraaf. Hij was voorzitter van de commissie Bèta-canon van de Volkskrant en kon Fokke & Sukke ertoe verleiden om ook de wetenschappelijke canon in cartoons te vertalen. Sinds 1 mei 2008 is Dijkgraaf voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW).

08.12- 20:00 : De Europese canon

De reeks Tot nut van 't algemeen sluit af met prof. dr. Frits van Oostrom, mediëvist en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Hij was voorzitter van de canoncommissie, die in 2007 de Canon van Nederland presenteerde. Van 2005 tot 2008 was hij president van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

PRAKTISCH

Data en plaats

11.09 - 08.12.2008 - 20:00

Paleis voor Schone Kunsten - Studio

Tickets

EUR 5,00 per debat

EUR 12,00 COMBI 4 debatten

Info & tickets

+32 (0)2/507 82 00





http://www.deburen.eu