Gemeente Den Haag
Datum: 10 september 2008

Sociaal-Economische agenda Den Haag 2020:

Extra inzet op middengroepen en jong talent

Het college van B en W heeft richtlijnen opgesteld voor de sociaal-economische ontwikkeling van de stad Den Haag tot 2020: investeer in mensen en vergroot de aantrekkingskracht van de stad. De sociaal-economische agenda geeft antwoord op de vraag hoe de inwoners van de stad maximale kansen krijgen en daardoor de stad tot bloei kunnen brengen.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): 'Mensen zijn de kurk waarop de stad drijft. Slagen we erin om middengroepen en jong talent aan Den Haag te binden dan heeft de hele stad daar voordeel van.'

Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie): 'We kiezen voor een economie met energie. Iedere Hagenaar aan de slag op het werk, op school of anderszins.'

Wethouder Bert van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie): 'Alle Hagenaars moeten de kans krijgen vooruit te komen. Waar nodig biedt de gemeente ondersteuning.'

Vier uitdagingen voor de stad

Het college van B en W heeft vier ambities voor de sociaal-economische agenda geformuleerd:

Iedereen doet mee. Mensen zijn door goede scholing zelfredzaam, hebben werk dat past bij hun talenten en ze zijn in staat hun maatschappelijke positie te verbeteren. Als de ambitie is dat iedereen mee doet, dan zijn leraren een sleutel tot succes. Zij zijn de VIP's van de stad. Waar nodig biedt de gemeente ondersteuning en naar fysiek en sociaal kwetsbaren wordt omgezien. Ouderen doen volop mee aan de samenleving en krijgen waar nodig zorg op maat.

Binden en boeien. Het komt er op aan middengroepen aan de stad te binden. Dat kan als er met woningbouwprogramma's, voorzieningen en inrichting van de openbare ruimte meer uitgegaan wordt van de wensen van tweeverdieners en gezinnen met kinderen. Naast een maatschappelijke carrière, geven zij dan de voorkeur aan een solocarrière in de stad.

De aantrekkelijkheid van Den Haag voor jong universitair talent moet worden vergroot. Is de stad ingesteld op hun voorkeuren en talent dan komen zij hier wonen en binden we hoogopgeleiden blijvend aan de stad. Den Haag wil het academische centrum van bestuur, onderwijs en onderzoek zijn. Met Vrede en Recht als belangrijkste thema.

Economie met energie. Den Haag moet in 2020 de meest aantrekkelijke stad voor ondernemers zijn. Excellente dienstverlening voor grote en kleine bedrijven is daarbij een voorwaarde voor succes. Zakelijke dienstverlening bij de overheid en bij internationale organisaties zijn de sterke troeven. Laaggekwalificeerd werk is hooggewaardeerd werk: in de persoonlijke dienstverlening is een wereld te winnen. Internationale gastvrijheid in klinkende cijfers: 1750 servicebanen erbij.

Den Haag met stip op de kaart. Zien en gezien worden, daar gaat het om. De stad moet toonaangevend zijn en zijn klasse krachtig promoten. Kwaliteiten zijn er volop: Den Haag als stad aan zee, met parken en duinen, een fraaie historische binnenstad en een internationale ambiance. Met moderne dans en architectuur is de stad blikvanger. Met onze kandidatuur als Europese Cultuurhoofdstad 2018 spreken we ambitie uit. Samen met de andere grote steden wordt gewerkt aan de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2028.

Visie op hoofdlijnen

De Sociaal-Economische agenda is een visie op hoofdlijnen. In nieuwe beleidsvisies, zoals op het gebied van wonen en duurzaamheid, zullen de ambities verder worden uitgewerkt. In de begroting van 2009 is bijna de helft van de structureel beschikbare ruimte uitgetrokken voor onderwerpen die aansluiten op de agenda. Incidenteel is er nog 43 miljoen extra uitgetrokken.

Het College van B&W zal de Sociaal-Economische agenda binnenkort voorleggen aan de gemeenteraad.



Gemeente Den Haag