VN-missie worstelt met de bescherming van burgers in Tsjaad
10/09/2008 00:01
Oxfam Novib
Embargo: 00:01 uur, 10 september 2008
Aanvallen op burgers en hulpverleners rijzen de pan uit.
Den Haag, 10 september 2008. - De VN-missie in Oost-Tsjaad is niet in staat de uit de hand lopende onveiligheid aan te pakken. Hierdoor worden een half miljoen mensen het doelwit van aanvallen en misbruik, waarschuwt Oxfam Novib in een rapport dat vandaag uitkomt. Een jaar na de aanvang van de missie is de politiemacht nog niet inzetbaar en worstelen de Europese troepen met de groeiende wetteloosheid en misdaad.
Het rapport 'Mission Incomplete: why cililians remain at risk in eastern Chad' bekijkt wat de VN-missie een jaar na haar aanvang heeft bereikt. Het stelt vast dat de missie lijdt aan ernstige vertraging in de inzet, bureaucratische belemmeringen en een gebrek aan coördinatie. Het resultaat is dat bijna een half miljoen kwetsbare mensen, die hun huizen in Darfur en Tsjaad zijn ontvlucht vanwege het conflict, onvoldoende worden beschermd en dagelijks bloot staan aan aanvallen, diefstal, verkrachting en gedwongen recrutering.
De missie, die in September 2007 een mandaat kreeg van de VN, bestaat uit een VN-politie-eenheid, MINURCAT. Deze is verantwoordelijk voor de veiligheid in vluchtelingenkampen. Daarnaast zijn de militairen van de Europese Unie, EUFOR, verantwoordelijk voor de algemene veiligheid. Tot op heden zijn er slechts 320 Tsjadische politieagenten opgeleid om, die bovendien nog niet zijn ingezet. Door het gebrek aan ordehandhaving rijst het aantal aanvallen op hulpverleners en burgers de pan uit, omdat bandieten straffeloos kunnen roven en moorden.
"Nadat zij het geweld in Darfur en Tsjaad ontvlucht zijn dachten mensen dat zij in het oosten van Tsjaad veilig waren, maar zij zijn terecht gekomen in een wetteloze en gewelddadige omgeving," zegt Roland van Hauwemeiren, medewerker van Oxfam in Tsjaad. "Nu zitten zij klem en leven onder constante bedreiging. Elke dag hebben mensen te maken met veediefstal, aanvallen, berovingen en verkrachtingen. Zij zijn bang om hun velden te beplanten of brandhout te sprokkelen. De EUFOR- troepen doen wat zij kunnen om het geweld in toom te houden, maar dat kunnen zij niet alleen. Zij hebben dringend de steun nodig van de beloofde politiemacht."
Het rapport is gebaseerd op interviews met ontheemden die in de kampen wonen, regionale experts en hulpverleners. Het stelt vast dat veel mensen zich veiliger zijn gaan voelen door de aanwezigheid van EUFOR, dat bijna volledig is ingezet. De troepen patrouilleren op en langs de hoofdwegen, ruimen onontplotfte mijnen op en stationeren eenheden bij de kampen wanneer rebellen en regeringstroepen slaags raken. Maar de EU-macht staat er alleen voor en is niet berekend op politietaken, waardoor ze minder in staat is om de toenemende misdaad aan te pakken.
"De EU en vooral Frankrijk, dat de meeste EUFOR-troepen heeft geleverd en een traditionele partner is van de Tsjadische overheid, moeten ervoor zorgen dat de reactie van de internationale gemeenschap op de crisis in Tsjaad echt werkt. Zij hebben troepen ingezet maar tot nu toe is het hen niet gelukt om de oorzaken van de onveiligheid in Tsjaad aan te pakken. De EU is een belangrijke donor van MINURCAT en moet zorgen dat deze wordt ingezet en de opdracht krijgt de wet te handhaven."
Het mandaat van de missie moet op 24 september vernieuwd worden. Oxfam roept de VN Veiligheidsraad op het nodige te doen om de huidige veiligheidscrisis in Oost-Tsjaad aan te pakken en mensen de bescherming te bieden die zij dringend nodig hebben. Dat kan door:
- Onmiddellijke inzet van MINURCAT en versnelling van de opleidingen.
- Aanpassing en vesterking van het mandaat van MINURCAT, zodat de VN-politie-eenheden in de kampen ingezet kunnen worden en op korte termijn de veiligheid verhogen.
- Uitbreiding van het mandaat van MINURCAT tot het hele land, niet slechts het Oosten, ter versterking van de wetshandhaving en het bestuur en om mensenrechten en de bescherming van vrouwen aan te moedigen.
Oxfam roept de de VN Veiligheidsraad op de Speciale Vertegenwoordiger van de VN in Tsjaad opdracht te geven een vredesproces te ontwikkelen, waarin alle partijen en onderliggende problemen worden betrokken. Zonder een alomvattende vrede en een democratiseringsproces zal de onveiligheid voor burgers in Oost-Tsjaad voortduren.
Van Hauwemeiren: "Tsjaad verdient beter dan wat pleisters. Als de basisproblemen van de slepende crisis niet worden aangepakt, is er voor niets geld uitgegeven aan de missie en zijn levens zinloos blootgesteld aan risico's."
Einde
Noot
De missie van de VN Veiligheidsraad in Tsjaad bestaat uit drie onderdelen:
MINURCAT, de VN Missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Tsjaad. Deze bestaat uit politie-instructeurs en administratieve staf van de VN. Zij hebben de opdracht om het rechtssysteem van Tsjaad op te bouwen en de mensenrechtensituatie te volgen.
Tevens dient er een nieuwe Tsjadische politie-eenheid van 850 man opgezet te worden, het Détachement Integré de Securité (DIS). De politie-instructeurs zouden het DIS-personeel opleiden en monitoren, opdat zij 24 uur per dag veiligheid bieden in de vluchtelingenkampen.
EUFOR, de EU troepenmacht, telt 3.600 soldaten. Zij was bedoeld om in de hele streek veiligheid te verschaffen, nodig voor de inzet van de eerste twee onderdelen. Haar mandaat was ook om "bij te dragen aan de bescherming van burgers die gevaar lopen, vooral vluchtelingen en ontheemden."
Er zijn bijna een half miljoen ontheemden in Oost-Tsjaad. Zij bestaan uit vluchtelingen uit Darfur en Tsjadiërs die in eigen land voor het conflict op de vlucht zijn geslagen. De hulp van Oxfam bereikt meer dan 160.000 mensen. Die hulp bestaat uit schoon water, sanitaire voorzieningen en gezondheidsvoorlichting.
http://www.oxfamnovib.nl/id.html?id=11251
Noot voor de redactie:
Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Noot voor de redactie,