Waarom kunstenaars vuilnis wit schilderen in de Oosterparkbuurt


en er mee rondlopen in een vuilnisoptocht

AMSTERDAM, 20080831 -- Op 8 september 2008 gaan kunstenaars vuilnis wit schilderen op straat in de Amsterdamse Oosterparkbuurt. Fotografen maken foto's van mensen op en nabij een vuilnishoop. Teksten op witte boekenplanken op vuilnishopen. Waarom, wat is de reden van dat alles? het is de aankondinging van de vuilnisoptocht in de Oosterparkbuurt op woensdag 10 september, om 16.00 uur, Oosterparkstraat 165.

Het is een actie tegen het grof afval dat vele buurtbewoners te pas en te onpas buiten zetten. Onderdeel daarvan is de komende vuilnisoptocht, een demonstratie, die begint op woensdag 10 september om 16.00 uur bij de Oosterparkstraat 165. Wethouder Sharona Ceha doet daar een openingswoordje bij de aftrap van Stop Frustratie, Adopteer een Vuilnislocatie. Daarna zal de optocht via het Beukenplein, door de Vrolikstraat naar het Kastanjeplein voeren. In de optocht wordt het wit geschilderde grof vuil meegenomen. Daar wordt later, op zaterdag 14.00 uur in galerie Art Cage een beeld van gemaakt.

Waarom wit schilderen. Wit is de kleur van vrede en schoon. En eigenlijk willen we er met zijn allen een leefbare schone buurt van maken. Het is ook een andere manier om het de grof afval problematiek onder de aandacht te brenegn. Bewoners moeten toch samen meehelpen, het is niet alleen het probleem van het Stadsdeel.

In de galerie zullen foto's van de buurtbewoners en hun grof vuil te zien zijn. De foto's zijn gemaakt door Gabrielle Hengeveld en An Van Ackerbroeck.
Gabriela Hengeveld gebruikt het grofvuil als decor waar ze mensen in fotografeert. Ze wil kijken naar de verschillende relaties die er bestaan tussen bewoners van Amsterdam Oost en het grofvuil. An Van Ackerbroeck gaat buurtbewoners interviewen die ook zo'n afvalberg voor de deur hebben en laat een fotocollage zien.
ROC leerlingen en buurtbewoners gaan met Robert Pennekamp een groot beeld bouwen van al het opgehaalde grof afval.

Op zaterdag 13 september om 14.00 uur wordt het kunstwerk gemaakt van het opgehaalde grof afval van buurtbewoners, waarbij u mee mag helpen. Galerie Art Cage is te vinden in de Domselaerstraat 120, de straat die vanaf het Muiderpoort Station naar het Stadsdeelkantoor Oost Watergraafsmeer loopt.

Programma:

Maandag 8 september: tussen 12.00 - 16.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Eikenweg - Vrolikstraat*:
Kunstenaars halen het grof afval huis aan huis op en gaan het wit schilderen op het grof afval ophaal punt

maandag 8 september: tussen 16.00 - 20.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Domselaerstraat - Woltera van Reestraat * Kunstenaars halen het grof afval huis aan huis op en gaan het wit schilderen op het grof afval ophaal punt

Woensdag 10 september: aftrap van Stop Frustratie Adopteer een Vuilnislocatie. Om 16.00 zal wethouder Sharona Ceha aan de eerste bewoonster die de afvallocatie adopteert een schoonmaakpakket overhandigen ter hoogte van 2e Oosterparkstraat 165. Daarna zal in een vuilnisoptocht, het afval van buurtbewoners worden meegedragen naar de galerie. De optocht eindigt op het Kastanjeplein met Bakkie in de Buurt.

Zaterdag 13 september: 14.00 uur; start bouwen van het kunstwerk van het opgahaalde grof vuil van buurtbewoners in ArtCage; *Domselaerstraat 120, de straat naast het Stadsdeelkantoor*

Zondag 14 september: rituele afsluiting, het beeld wordt bij het grof vuil gezet.

Dit alles gebeurt tijdens het Rode Loper Festival 2008.

Rotzooi, troep, grof vuil, het ligt de hele week iedere dag op straat bij het grof afval ophaalpunt. Robert Pennekamp is buurtbewoner en kunstenaar en woont met uitzicht op zo'n afval berg. Er gebeurt dan ook van alles. Er stopt een busje, een bakfiets, een bestelauto, er wordt wat uitgezocht, er wordt wat los geschroefd. Er wordt wat rond gescharreld. Iedereen kan wel weer wat gebruiken van al dat moois dat daar wordt weggegooid. Maar dat gaat iedere dag door van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Dus niet alleen op maandagavond of donderdagavond, want het wordt in principe dinsdagochtend en vrijdagochtend opgehaald. Maar vaak ook wordt er illegaal grof vuil gedumpt, komen er auto's voorrijden, zien al een berg liggen en gooien er nog wat bij of halen er weer wat tussenuit. of er wordt wat weggegooid. Oh, wat mooi! Er wordt van alles meegenomen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Het lijkt de meest sociale interactie tussen buurtbewoners, een vorm van geslaagde integratie. Een barretje erbij en het zou compleet zijn. Maar ook praatjes met de buren over de schandalige vuilnishoop. Een schitterende bank, mooie planken, geweldig gewoon een nieuwe kinderwagen. Oh wat zonde zeg, dat kan ik nog best gebruiken, maar ik heb geen plek. Praatje van vuilnisstruinders onderling die wat moois hebben gevonden, gevecht om wie het het eerste gevonden heeft, een buitenkansje. Snel het mooiste er tussen uithalen. De tweedehands-koelkasten-man met een eigen zaakie komt ook nog even langs, of degene die speciaal het koper uit tv's sloopt, want dat brengt wat op. De vinder, de zoeker, degene met een uitkering of de kansarme medelander. De secondhand wasmachine-opknap-brigade, heeft het als vast onderdeel in haar tocht opgenomen. Ratten, lawaaioverlast, vuilnis, overconsumptie, liever kwijt dan rijk, horizonvervuiling, leven op een vuilnishoop, struikelende bejaarden, spelende kinderen, een glasplaat die stuk gegooid wordt omdat dat zo veel kabaal maakt en van thuis niet mag... Een paar mooie nieuwe schoenen voor iemand die er nog wat aan heeft.

http://www.brainstormbureau.nl





Ingezonden persbericht