Debatcentrum Tumult
Persbericht
Debatcentrum TUMULT organiseert in het kader van de Ramadan in 2008: i.s.m. het Ramadanfestival en Ramadanfestival Lombok een lezing door Tariq Ramadan, en samen met deze partijen en Hogeschool Domstad een debat met Martijn de Koning.
TARIQ RAMADAN Lezing i.h.k.v. het Ramadan Festival
Datum: woe 10 sept. Tijd: lezing 18.30 uur. Iftar 20.00 uur. Locatie: Kop van Lombok, Ulu Moskee (tent), Kanaalstraat 36, Utrecht. Toegang: vrij. Aanmelden: lezingen@ramadanfestival.nl
Voorafgaand aan de iftar bespreekt Tariq Ramadan zijn nieuwste boek Facing our fears .
Na afloop volgt een signeersessie. Voorzitter van de avond is Will Tinnemans, journalist.
Tariq Ramadan onderstreept de noodzaak van een onafhankelijke ontwikkeling van de islam in het Westen, die niet wordt beïnvloed door conservatieve krachten van het Midden-Oosten. Hij vindt dat moslims in Westerse landen zich niet moeten blijven beschouwen als vreemdelingen, of als tijdelijk daar verblijvend, maar als volwaardige burgers. Hij roept moslims in het Westen daarom op hun geloof en hun leven als betrokken burgers met elkaar in overeenstemming te brengen. Onder jonge moslims in meerdere Europese landen waaronder Frankrijk en Franstalig België is Tariq Ramadan waarschijnlijk de meest gelezen islamitische auteur. Tariq Ramadan studeerde filosofie en Franse literatuur. Hij promoveerde in de filosofie. Hij studeerde ook Arabisch en islam aan de Al Azhar Universiteit in Caïro. Hij was tot 2004 leraar aan het College van Saussure (Genève) en professor islamologie aan de Universiteit van Fribourg. Momenteel is hij als gasthoogleraar 'Identiteit en Burgerschap' verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ramadan festival & LombokRamadanFestival i.s.m. TUMULT
JONG EN NEDER-ISLAMIET? Debat i.h.k.v. het Ramadan Festival
Datum: vrij 12 sept. Tijd: lezing 18.30 uur. Iftar 20.00 uur. Locatie: Kop van Lombok, Ulu Moskee (tent), Kanaalstraat 36, Utrecht. Toegang: vrij. Aanmelden: 030-2332430/www.tumultdebat.nl
De Islamitische praktijk valt niet te verenigen met de Nederlandse verhoudingen. Dit is het beeld dat is ontstaan door de eindeloze berichtgeving over de botsing tussen de Islamitische waarden en de Nederlandse wetgeving, de problemen met al dan niet vermeende moslimterroristen en de moord op Theo van Gogh. De harde afwijzing door intellectuelen van Minister Vogelaars uitspraak dat ooit een islamitisch-judeo-christelijke samenleving zal ontstaan, is veelzeggend in deze. We zouden bijna vergeten dat moslims meer doen dan vijf keer per dag bidden en meer zijn dan alleen 'een gelovige'.
In dit debat wordt gedicussieerd over de versimpeling die wordt aangebracht in het denken over Nederlandse jongeren van Marokkaanse of Turkse afkomst. Martijn de Koning, International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM) is vanavond te gast. Naast hem zijn verder aanwezig: Ali Korkmaz, voorzitter Nederlandse Islamitische Omroep; Khadisja van der Straten, bestuurslid Al Nisa. Voorzitter is Esther-Claire Sasabone, journalist.
De Koning is gepromoveerd op dit onderwerp: 'Een 'zuivere' Islam'. Worden de moslimjongeren religieuzer dan ze zijn als gevolg van de negatieve berichtgeving in de media? Hoe gaan zij om met de botsing tussen hun geloof en Nederlandse gebruiken? Welke invloed hebben de ouders op hun geloofsbeleving? En de Moskee? Creëren de media, politici of opiniemakers door hun benadrukking van religieuze identiteit van jongeren de radicalisering waar iedereen zo bang voor is? Of maken we ons onterecht zorgen?
Ramadan festival & LombokRamadanFestival & Hogeschool Domstad en TUMULT
- einde persbericht -
Meer informatie: josienpieterse@tumultdebat.nl/ 030 2332430 of fetsjeluimstra@tumultdebat.nl/ 030 2332430
---- --