Ingezonden persbericht
Europese retailmarkt: revolutie of evolutie?
Jones Lang LaSalle signaleert nieuwe trends in Europese winkelcentra
Amsterdam, 10 september 2008 - Jones Lang LaSalle heeft in haar nieuwste rapport 'Europese Shopping Centres: one size fits all?' de veranderende identiteit van de Europese detailhandel onderzocht. Het rapport onderzoekt de explosieve ontwikkeling van Europese winkelcentra en stelt de vraag of we een generatie van gekloonde Europese winkelcentra tegemoet gaan.
De belangrijkste bevindingen van Jones Lang LaSalle zijn:
. 75% van de belangrijkste plannen omvat een hypermarkt als trekker.
. Eigenaren van winkelcentra maken steeds vaker gebruik van de aantrekkingskracht van populaire modezaken om huurinkomsten en bezoekersaantallen te maximaliseren. Een voorbeeld is H&M, die zich het afgelopen jaar heeft gevestigd op belangrijke locaties in Tsjechië, Hongarije, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
. De retailmarkt wordt steeds meer gebaseerd op specifieke formules. Dit vormt een afspiegeling van de toenemende internationalisering van de retailsector en het streven naar 'winnende' formules die steeds opnieuw toegepast kunnen worden. Ongeveer de helft van de winkelunits in alle winkelcentra die het afgelopen jaar geopend zijn werden verhuurd aan modezaken, waarvan het grootste deel een internationale keten betrof.
. Ontspanningsmogelijkheden in winkelcentra gaan steeds meer op elkaar te lijken ondanks een klein aantal nieuwe attracties, zoals een aquarium in Forum Istanbul in Turkije en plannen om in Pescara (talie) een Grand Prix-circuit met winkels te combineren.
. Bioscopen blijven op het gebied van vrijetijdsbesteding de belangrijkste trekkers en zijn dan ook in 85% van de nieuwe plannen opgenomen. Bioscoopexploitanten zijn continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden in hun aanbod zoals de introductie van digitale 3D-schermen en VIP-plaatsen.
. Het concept van een zogenaamde 'Third Place' (derde locatie) wordt steeds populairder in West-Europa. Dit biedt de consument een toegankelijke sociale omgeving die gescheiden is van de thuis- en werklocatie. Dit concept heeft ertoe geleid dat ontwikkelaars van winkelcentra manieren aan het verkennen zijn om de retailmarkt te ontwikkelen tot een ontmoetingsgebied dat de consument niet slechts bezoekt om te winkelen, maar waar mensen winkelen terwijl ze uitgaan.
. Duurzaamheidkwesties lijken aan belang te winnen voor retailontwikkelaars in heel Europa, hoewel er nu nog geen voorbeelden zijn waaruit blijkt dat de milieuproblematiek invloed uitoefent op marktprijzen of dat duurzaamheid de aantrekkingskracht voor een bepaald plan beïnvloedt. Dit zal zeker veranderen.
- einde bericht -
Ingezonden persbericht