KLINK: HUISARTSEN MOETEN TELEFONISCH BETER BEREIKBAAR ZIJN

Woensdag 10 september 2008, nummer 37

KLINK: HUISARTSEN MOETEN TELEFONISCH BETER BEREIKBAAR ZIJN

De telefonische bereikbaarheid van huisartsen is een groot probleem. Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie (NPCF). Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij vindt het niet te verdedigen dat in spoedgevallen bij een kwart van de bellers de telefoon niet wordt opgenomen. De minister wijst op de spoednorm van 30 seconden, zoals de IGZ die heeft vastgesteld.

Huisartsen zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg en daarmee hun telefonische bereikbaarheid. Deze bereikbaarheid kan worden verbeterd door een combinatie van organisatorische en technische veranderingen. Het verstrekken van herhaalrecepten en het maken van afspraken kan vaker elektronisch, waarmee de telefonische belasting wordt verminderd en de bereikbaarheid verbeterd.

Het budget voor de huisartsenzorg steeg sinds 2004 met circa 500 miljoen (circa 33%), terwijl de kosten voor overige zorg met circa 5 procent jaarlijks toenamen. Een huisarts heeft in de periode 2004-2007 gemiddeld 65.000 euro extra ontvangen. De afgelopen jaren is er dus al heel veel geïnvesteerd in de huisartsenzorg. Voor komend jaar wordt gekozen voor het gericht investeren in de huisartsenzorg ten behoeve van de patiënt.

Voor 2009 wordt er extra geïnvesteerd op verschillende onderdelen van de huisartsenzorg. Zo zullen de consulttarieven in 2009 mee stijgen met de loon- en prijsontwikkeling en door de vergoeding voor avond- nacht- en weekenddiensten te verhogen van 50 naar 60 euro per uur.

Verder is er voor invoering van het landelijk EPD 35 miljoen extra: ongeveer 6000 euro per praktijk. Dit bedrag is gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Huisartsen kunnen patiëntendossiers hierdoor altijd bijhouden en wanneer nodig bekijken. Daarnaast blijft er geld beschikbaar voor volumegroei, zodat samenhang in de zorgketen voor chronisch zieken is gewaarborgd en huisartsenzorg dichtbij mensen blijft.

Tegelijkertijd wordt het declaratietarief voor de door huisartsen geschreven herhaalrecepten verlaagd van 4,50 euro naar 2,25 euro per herhaalrecept. Herhaalrecepten kunnen tegenwoordig efficiënter en patiëntvriendelijker worden verstrekt dan vroeger.


-0-0-0-

Noot voor redacties (