60 jaar CoBrA: internationale viering met 3 grote tentoons
tellingen
10/09/2008 14:33
Stedelijk Museum Schiedam
'60 jaar CoBrA' wordt herdacht in drie musea'
Met ingang van dit najaar besteden drie musea aandacht aan het bijzondere feit dat de CoBrA beweging zestig jaar geleden werd opgericht. In Café Notre Dame te Parijs bezegelden Karel Appel, Constant, Corneille, Christian Dotremont, Joseph Noiret en Asger Jorn in 1948 de nieuwe internationale kunstbeweging (CoBrA: Copenhague, Bruxelles, Amsterdam). De Experimentele Groep in Holland ging daarmee een samenwerkingsverband aan met de Deense 'experimentelen' en de Belgische 'surrealistische-revolutionaire' groepen.
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel, het Stedelijk Museum Schiedam en het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen organiseren belangwekkende CoBrA-tentoonstellingen, elk met een eigen invalshoek.
Het Stedelijk Museum Schiedam opent als eerste van de drie de jubileumtentoonstelling 60 jaar CoBrA. De kleur van vrijheid die de relatie belicht tussen het particulier en het museaal verzamelen. Het museum toont de Schiedamse CoBrA-collectie, samen met belangrijke bruiklenen uit particuliere verzamelingen. De nadruk ligt hierbij op werken uit de jaren vijftig van de Nederlandse deelnemers aan de CoBrA beweging. (13.09 t/m 30.11 2008)
De expositie Knoeiers, Kladders, Verlakkers. Cobra 60 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst beperkt zich niet tot de periode 1948-1951; de mentaliteit en tijdgeest die tot de oprichting én de voortzetting van CoBrA hebben geleid lopen als een rode draad door de tentoonstelling. De internationale deelname, de samenwerkingen en de onderlinge beïnvloeding van de kunstenaars worden beklemtoont. (18.10 2008 t/m 25.01 2009)
Het Museum voor Moderne Kunst te Brussel (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België) stelt een 150-tal werken tentoon in de expositie COBRA. Bij de 60e verjaardag van de oprichting van CoBrA. De tentoonstelling zal in de eerste plaats het verhaal van de Cobrabeweging vertellen en deze belangrijke episode in haar historische en culturele context situeren. (07.11 2008 t/m 15.02 2009)
De jubileumtentoonstelling 60 jaar CoBrA. De kleur van vrijheid belicht de relatie tussen het particulier en het museaal verzamelen. Het Stedelijk Museum Schiedam kocht in de jaren vijftig de 'experimentelen' in de volle overtuiging daarmee een verzameling aan te leggen 'die representatief is voor de eigentijdse kunst', zoals conservator Daan Schwagermann het formuleerde.
De Schiedamse CoBrA-collectie van ruim 250 werken is nauw verbonden met het particulier verzamelen. De eigen collectie wordt geflankeerd door een groot aantal werken uit particuliere verzamelingen die al in de jaren vijftig zijn aangelegd, maar ook die veel later zijn begonnen.
Al deze werken en al die verzamelingen hebben hun eigen geschiedenis, die tezamen het verhaal vormen hoe 'de laatste avant-garde van Europa' aanvankelijk in kleine kring werd gewaardeerd maar uiteindelijk zo breed weerklank vindt dat ze de daadwerkelijke 'volkskunst' is geworden die ze beoogt te zijn.
De expositie Knoeiers, kladders, verlakkers. CoBrA 60 omvat 70 topstukken uit de
jaren veertig en vijftig en brengt vooral de rebelse spirit van CoBrA tot leven. De mentaliteit en tijdgeest, die tot de oprichting én de voortzetting (ook na de ontbinding in 1951) van CoBrA hebben geleid, lopen als een rode draad door de tentoonstelling. De werken zijn afkomstig uit binnen- en buitenlandse verzamelingen van particulieren en musea. Er is een selectie opgenomen uit de CoBrA collectie van het Cobra Museum. Met name van de Deense kunstenaars worden werken getoond die niet eerder in Nederland te zien waren. Verder is er aandacht voor de deelname van de dichters aan CoBrA in een hedendaagse variant van de legendarische dichterskooi uit 1949. Boeiende documenten, kranten artikelen en historische foto's completeren het beeld van de CoBrA kunstenaars; hun unieke internationale samenbundeling van creatieve kracht.
De tentoonstelling COBRA. Bij de 60e verjaardag van de oprichting van CoBrA schetst een historisch overzicht van de Cobrabeweging in de jaren 1948-1951. Daarbij zullen enkele grote lijnen zichtbaar gemaakt, die enerzijds verband houden met de situatie van de kunst net na de oorlog, anderzijds met de debatten waarin toen een waarachtig Europees bewustzijn tot stand kwam. De tentoonstelling zal een brede kijk op die periode bieden. CoBrA wordt beschouwd als de staart van de surrealistische komeet, of als een noordelijke manifestatie van de tachistische of informele kunst, of als een Europese vorm van het abstracte expressionisme dat toentertijd in de Verenigde Staten tot bloei kwam. In de jaren na de Bevrijding en gedurende de Koude Oorlog wilde CoBrA nieuwe wegen verkennen - vandaag zouden wij zeggen: anarchistische en alternatieve wegen. Enkele leden van CoBrA effenden mee het pad voor het situationisme en Fluxus.
Persconferentie en lunch
Vrijdag 12 september van 12.00 - 13.30 uur is in het Stedelijk Museum Schiedam een persbijeenkomst ter gelegenheid van de tentoonstelling '60 jaar CoBrA. De kleur van vrijheid'.
Programma
12.00 uur welkom door Diana Wind, directeur en samensteller van de tentoonstelling
12.15 uur preview en toelichting op zaal door Diana Wind en verzamelaar Manon Wijkens
13.00 uur CoBrA-lunch
13.30 uur einde persconferentie
U kunt zich aanmelden bij Vincent van de Kerk, Marketing, vincent.van.de.kerk@stedelijkmuseumschiedam.nl of 06 51 53 91 50
http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/