Pictet introduceert een nieuw houtfonds
10/09/2008 14:25
Pictet & Cie
Genève, 10 september 2008. Pictet Funds (PF), de divisie die zich bezighoudt met de fondsdistributie van de Zwitserse private bank Pictet & Cie, kondigt vandaag de introductie van een nieuw houtfonds aan, het PF(LUX)-Timber Fund.
Het nieuwe houtfonds is de jongste toevoeging aan Pictet's innovatieve reeks van innovatieve thema- en sectorproducten die onder andere al gespecialiseerde fondsen in biotechnologie, water, schone energie, en nog recentelijker, digitale communicatie, omvatten.
Het beheerteam van het nieuwe fonds bestaat uit de ervaren beleggingsprofessionals Gabriel Micheli, Christoph Butz en Philippe de Weck.
Tot nu waren beleggingen in bouwhout en houtproducten slechts mogelijk via private equity en leverden ze aantrekkelijke lange termijn rendementen op met een lage correlatie en met diversificatievoordelen binnen de portefeuille. Vaak echter vereist direct beleggen een hoog minimum investeringsbedrag en heeft het gebrek aan liquiditeit.
PF (LUX) Timber is van plan om het houtthema te exploiteren door te beleggen in beursgenoteerde aandelen die zich richten op bedrijven die bossen of hout beheren of in eigendom hebben. Deze benadering maakt het voor beleggers mogelijk om te profiteren van de beleggingskenmerken van de houtsector, terwijl het tegelijkertijd de liquiditeit en het gemak van een conventioneel beleggingsfonds biedt.
Medebeheerder Gabriel Micheli merkt op: "Wij zijn van mening dat hout om diverse redenen een zeer wezenlijke belegging is voor de lange termijn.
De biologische groei is stabiel en gaat door, ongeacht de macro-economische omstandigheden. Van oorsprong heeft het rendement een positieve correlatie met inflatie waardoor het een effectieve lange termijn bescherming tegen inflatie vormt, en voor een potentiële diversificatie van de portefeuille zorgt.
We denken ook dat de aantrekkingskracht van hout als belegging wordt versterkt door milieu-overwegingen. Als bouwmateriaal komt hout weer in de mode omdat het superieure kwaliteiten vertoont uit oogpunt van energiegebruik, veelzijdigheid en recyclebaarheid in vergelijking met andere materialen zoals beton, baksteen en staal.
Bovendien, als de prijzen voor fossiele brandstoffen op de lange termijn blijven stijgen dan stijgt ook de optionele waarde als toekomstige CO2-neutrale energiebron gestaag omdat hout een voor de hand liggende kandidaat is voor de zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen op basis van ligno-cellulose."
Hoewel de vraag naar hout de economische en demografische groei op de voet volgt, hebben veel landen niet voldoende houtbronnen om tegemoet te komen aan de stijgende vraag. China heeft bijvoorbeeld haar houtimport tussen 1997 en 2005 verdrievoudigd.
Beleggen in hout is niet alleen gunstig voor beleggers, maar ook voor het milieu.
Mede-beheerder Christoph Butz van het fonds en duurzaamheidsexpert van Pictet, vertelt: "Bossen zullen steeds waardevoller worden in de toekomst, vooral als we ons gaan realiseren hoe doeltreffend ze zijn in het vangen en opslaan van koolstof. Nu bijna 20% van de huidige broeikasgassen wordt veroorzaakt door de ontbossing, is het aanplanten en het behoud van bossen waarschijnlijk de meest efficiënte manier om de klimaatverandering te bestrijden."
Partner Renaud de Planta, verantwoordelijk voor de themafondsen, voegt daaraan toe: "De introductie van het houtfonds bevestigt de expertise van Pictet bij het introduceren en beheren van innovatieve themafondsen met een duurzaam karakter. Vanwege de voortschrijdende globalisering overschaduwen de wereldwijde industriële factoren steeds meer onze geografie. Door te kiezen voor sectoren met een bovengenmiddelde rendementsdynamiek, zijn met duurzame trends betere resultaten te behalen dan kortstondige, speculatieve, opwellingen. Dit is in het bijzonder het geval met bossen die, mits duurzaam beheerd, oneindig productief zijn."
Het fonds is toegankelijk voor institutionele beleggers en distributeurs in het Verenigd Koninkrijk en voor institutionele, private banking en particuliere beleggers in Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hong Kong, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Singapore, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.