Senternovem


10-09-2008 | Minister Cramer bezoekt jubileummiddag Milieu & Technologie

Gisteren nam minister Jacqueline Cramer van VROM, Ruimte en Milieu tijdens de jubileumviering van het 20 jarige programma Milieu & Technologie het essay `Technologie als hefboom voor duurzame ontwikkeling'in ontvangst. In haar dankwoord benadrukte zij de kansen die er liggen voor bedrijven: "Bedrijven moeten niet afwachten, maar de kansen grijpen die duurzame ontwikkeling biedt. Milieugerichte innovatie is goed voor het bedrijf en het milieu!". Ook deelde zij haar milieudroom met het publiek: "Dat bedrijven duurzaamheid als iets vanzelfsprekends meenemen in hun handelen."

Minister Cramer neemt essay in ontvangst

Het programma Milieu & Technologie van de ministeries VROM, EZ en LNV, dat SenterNovem uitvoert, stimuleert al 20 jaar lang milieugerichte innovatie bij bedrijven. Het programma is daarbij meebewogen met de ontwikkelingen in het milieubeleid. Zo'n 1000 projecten hebben sinds 1988 subsidie gekregen voor de uitvoering van hun ideeën. Daarnaast worden de milieuinnovaties verspreid via kennisnetwerken en kennisoverdracht.

Tijdens de jubileummiddag in De Glazen Zaal in Den Haag, lichtte wetenschapsjournalist Joost van Kasteren zijn essay toe voor een publiek van bedrijven, ambtenaren van de diverse ministeries en (oud)medewerkers van het programma Milieu & Technologie. Hij riep iedereen op om zich te mengen in het publieke debat over milieutechnologie en duurzame ontwikkeling: " Het is te belangrijk om over te laten aan techneuten". Het essay blikt terug op de ontwikkeling in 20 jaar milieubeleid: van opruimen van de rommel, via procesvernieuwing naar het sluiten van technische en biologische kringlopen.

Poolreiziger Marc Cornelissen wist in zijn boeiende presentatie, gelardeerd met foto's van de ijzige natuur en bevroren oren en voeten, een link te leggen tussen het bereiken van je doel in een expeditie en in duurzaamheidsprojecten: ook daar is het visualiseren van je doel, rekening houden met de sterktes en zwaktes van je team en het vieren van succes belangrijk. Maar vooral: "Geniet ervan!". Duurzaamheidsprojecten doen een beroep op ieders creativiteit.

In de paneldiscussie over de toekomst van het programma Milieu & Technologie kwam de term verbinding vaak terug: kleine en grote bedrijven zouden vaker samen op moeten trekken, net als bedrijven binnen en buiten Nederland. Bedrijven waren het daar niet helemaal mee eens: kleine bedrijven willen hun kennis niet kwijtraken aan de grote jongens en bij internationale c.q. Europese subsidieprojecten schrikt de aanvraagrompslomp vaak af. "Behoud de helderheid van een klein programma zoals Milieu & Technologie", raadde panellid en MKB-er Erik Bijpost (Holland Novochem) aan.

Downloads

Essay Technologie als hefboom voor duurzame ontwikkeling [pdf, 1,46 Mb]