FNV

visual

10-9-2008

Akkoord: voor 96 procent van werknemers verandert niets

Bij sommige FNV-leden bestaat wat onduidelijkheid over het principe-akkoord dat de FNV gisteren sloot met werkgeversorganisatie VNO-NCW en minister Donner van Sociale Zaken. Daarom hier wat uitleg.

Hoeveel werknemers kunnen bij ontslag te maken krijgen met deze afspraak?

Niet zoveel. Volgens recente cijfers van het CBS gaat om 220.000 mensen, ofwel 3,5 procent van alle werknemers in loondienst; voor alle anderen verandert er helemaal niets. Ogenschijnlijk zijn er weliswaar 484.000 mensen met een jaarsalaris van 75.000 euro, maar je moet het werkgeversdeel van de pensioenpremie ervan aftrekken.

Krijg je niet een groot verschil tussen mensen die onder en boven die grens van 75.000 euro zitten?

Een werkgever die weet dat hij je binnenkort wil ontslaan, zou je om die reden met een loonsverhoging doelbewust boven die grens kunnen tillen. Gelukkig heeft de kantonrechter de vrijheid zelf te oordelen. In het principe-akkoord is expliciet afgesproken dat de rechter naar de redelijkheid van de situatie moet kijken. Zo zou hij kunnen besluiten om een werknemer die kort voor zijn ontslag ineens meer dan 75.000 ging verdienen, toch een ontslagvergoeding volgens de kantonrechterformule toe te kennen.

De vrijheid van de kantonrechter kan ook inhouden dat iemand met een salaris boven 75.000 euro, die het slachtoffer is van seksuele intimidatie, bij ontslag een hogere vergoeding krijgt dan dat ene jaarsalaris.

Betekent dit het einde aan de gouden handdrukken voor de hogere inkomens?

Het is een goed begin. De afspraak is dat mensen met een bruto jaarsalaris van 75.000 euro of meer in principe nog maximaal één jaarsalaris meekrijgen als ontslagvergoeding. Op zich is dat nog steeds een flink bedrag. Iemand die de Balkenendenorm verdient van 175.000 euro kan dus nog altijd datzelfde bedrag als vertrekbonus opstrijken. Vergeet ook niet dat mensen met salarissen boven de 75.000 euro schaars zijn op de arbeidsmarkt (daarom verdienen ze ook zoveel), en dus doorgaans snel weer aan de slag zijn.

Verder is het zo dat werknemers altijd vrij zijn om individuele contractafspraken te maken. Wie met zijn werkgever afspreekt dat hij bij ontslag een miljoen euro krijgt, zal dat dus gewoon krijgen. Verdien je meer dan de grens van 75.000 euro en je hebt nog niet zo'n afspraak, dan is het raadzaam te proberen die alsnog te maken.

Ik heb dertig jaar gewerkt, en zou nu recht hebben op een ontslagvergoeding van veel meer dan 75.000 euro. Kan ik daar nu naar fluiten?

Nee hoor. Die grens slaat op het jaarsalaris, niet op de hoogte van de ontslagvergoeding. Stel je hebt dertig jaar bij dezelfde werkgever gewerkt, en je bent nu zestig, dan heb je dankzij de leeftijdsfactor in totaal recht op 45 maandsalarissen. Als je 3.000 euro verdient, komt dat neer op 135.000 euro. Op dit bedrag heb je gewoon recht.

Waarom heeft de FNV eigenlijk die concessie gedaan? Volgens critici krijgen we er niets voor terug.

Met dit akkoord is voorkomen dat er veel ergere verslechteringen worden doorgevoerd. Zo zijn alle voorstellen (van de commissie-Bakker) voorlopig van de baan. Belangrijkst is dat de WW-periode nu niet wordt bekort: dat is voor alle werknemers van belang. En de toets vooraf bij ontslag blijft gehandhaafd. body text