Persbericht
Den Haag, 10 september 2008
Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over Eerste Hulp in Nederland
Bijna helft Nederlanders komt niet in actie bij ongevallen
Het is slecht gesteld met de Eerste Hulpverlening in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. Maar liefst 42% van de Nederlanders verleent geen Eerste Hulp bij ongevallen. Een gebrek aan kennis lijkt hierbij een dominante rol te spelen. 39% zou met diploma wel eerste hulp verlenen. Vanaf 13 september 2008, Wereld Eerste Hulp Dag, gaat het Nederlandse Rode Kruis daarom landelijk 1e Hulp cursussen aanbieden.
Aandacht voor Eerste Hulp is noodzakelijk, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. Bij gebrek aan kennis over Eerste Hulpverlening bij ongelukken, verlenen omstanders aanzienlijk minder Eerste Hulp op straat. 21% van de ondervraagden zou zonder kennis van Eerste Hulp mond-op-mond beademing toepassen versus 61% van de bevolking mét kennis van Eerste Hulp. Bij een botbreuk verdubbelt de kans dat iemand eerste hulp verleent wanneer de persoon kennis heeft van Eerste hulp (van 35% naar 68%). Over het belang van Eerste Hulpverlening zijn de meesten het eens, 90% van de ondervraagden beschouwt het verlenen van Eerste Hulp als burgerplicht.
Het Rode Kruis start vanaf 13 september met toegankelijke en korte 1e Hulp cursussen aan het publiek. In Rotterdam, Hoorn, Vlaardingen, Hengelo en Velsen zullen de eerste cursussen van start gaan. Het Rode Kruis biedt een reanimatie cursus aan en er staat een cursus 1e Hulp bij kinderen op de planning. De cursussen duren gemiddeld 4 tot 6 uur. Daarnaast brengt het Rode Kruis een nieuw boek uit over Eerste Hulp en lanceert de organisatie de website
Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, stelt dat de drempel om een 1e Hulp cursus te doen omlaag moet. "Eerste Hulp is niet moeilijk; iedereen kan het leren. We weten nu dat wanneer men weet wat te doen, de kans dat men eerste hulp verleent drastisch toeneemt. Of het nu gaat om een verbranding door hete thee of een verkeersongeval, de eerste handelingen zijn cruciaal en kunnen verergering van letsel voorkomen of zelfs een leven redden. Dit is dé drijfveer van het Rode Kruis om Eerste Hulp toegankelijk te maken voor iedereen. Het vergroot de zelfredzaamheid en veerkracht van de samenleving."
Op 13 september, Wereld Eerste Hulp Dag, gaat het Rode Kruis op zoek naar Nederlands' beste Eerste Hulp team tijdens de Landelijke Eerste Hulp Wedstrijden. Uit alle regio's van het land zijn 24 volwassen teams en 7 jeugdteams vertegenwoordigd die in Sint Maartensdijk in Zeeland zullen strijden om de felbegeerde titel. De winnaar mag het Nederlandse Rode Kruis vertegenwoordigen in de Europese Eerste Hulp Wedstrijden in Duitsland in juli 2009.
Het Rode Kruis
Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulpverlening en Eerste Hulp onderwijs. Door de inspanning van het Rode Kruis worden wereldwijd jaarlijks tienduizenden levens gered. Om het belang van Eerste Hulp onder de aandacht te brengen, riep het Rode Kruis in 2000 de tweede zaterdag van september als Wereld Eerste Hulp Dag uit. Ieder jaar organiseren meer dan 100 Rode Kruis en Rode Halve Maan verenigingen wereldwijd activiteiten om mensen bewust te maken van het belang van Eerste Hulp.
---
Noot voor de redactie,