Gemeente Den Haag

Den Haag Helpt Beurs trekt bijna 8.500 bezoekers

Een speciale beurs in het Haagse stadhuis, zondag 7 september, voor Hagenaars met een laag inkomen heeft bijna 8.500 bezoekers getrokken. Op deze beurs konden Haagse minima alles te weten komen over tegemoetkomingen in de kosten van levensonderhoud en aanvragen hiervoor doen. Zo werden bijna 540 aanvragen voor gemeentelijke voorzieningen ingediend.

Met name voor de Ooievaarspas en het Fonds voor Ouderen bestond grote interesse. Instellingen die vertegenwoordigd waren op de beurs kregen eveneens veel aanvragen binnen. Zo werden meer dan 600 aanvragen ingediend voor een gratis pc.

Daarnaast kregen honderden Hagenaars uitgebreide instructies mee naar huis om aanvragen te kunnen afronden op spreekuren met medewerkers van de sociale dienst op de stadsdeelkantoren of tijdens een huisbezoek.

Geweldig succes
,,De beurs is een geweldig succes geworden. We hadden gehoopt dat de opkomst groot zou zijn. Dat er zoveel Hagenaars op af zouden komen, had ik zeker niet verwacht. Enerzijds ben ik hier blij om. Anderzijds is hiermee duidelijk geworden dat de armoede Den Haag nog niet uit is, zegt wethouder Henk Kool (Sociale Zaken). ,,Begin dit jaar heb ik de oorlog verklaard aan de armoede. Ik heb heel veel middelen om mensen te helpen, maar bereikte lang niet iedereen die recht heeft op die voorzieningen. Ik heb de medewerkers van de Sociale Dienst opgeroepen alle creativiteit aan de dag te leggen om af te rekenen met dat niet-gebruik. Dat heeft geresulteerd in deze Den Haag Helpt Beurs."

Gezien de enorme opkomst is één ding zeker voor wethouder Kool: We gaan dit volgend jaar zeker herhalen!

Winkeltjes
Hart van de beurs was een uniek winkelcomplex, waar bezoekers alles te weten konden komen over geldzaken en tegemoetkomingen voor kosten van wonen, gezondheid, school, sport en cultuur. In plaats van kassas vonden bezoekers bij de uitgang balies, waar hulp werd gegeven bij het invullen van aanvraagformulieren. Er was ook een informatiemarkt, waarop alle instellingen waren te vinden die bestrijding van de armoede hoog op de agenda hebben. Rond de gratis beurs was ook van alles te doen. Zo traden rapper Ali B en de popgroep Nits op.