V&VN: aan de slag met beperking arbeidsrisico's

10/09/2008 09:30

V&VN

Oplossingen aanwezig, maar in praktijk ongebruikt

In de dagelijkse praktijk van verpleegkundigen en verzorgenden worden risicobeperkende maatregelen vaak niet toegepast. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, in opdracht van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. De uitkomsten maken duidelijk dat in alle sectoren van de gezondheidszorg instrumenten zijn ontwikkeld om de arbeidsrisico's van verpleegkundigen en verzorgenden aan te pakken. Deze worden in de dagelijkse praktijk echter nog beperkt gebruikt.

Grotere risico's dan andere beroepen

Ook blijkt uit het onderzoek dat verpleegkundigen en verzorgenden in hun werk grotere risico's lopen dan de gemiddelde Nederlander in een ander beroep. De beroepsgroep heeft een hogere fysieke belasting en een hogere werkdruk dan andere beroepsgroepen. Agressie en geweld komen relatief vaker voor. De problematiek verschilt per zorgsector. Verpleegkundigen en verzorgenden in ziekenhuizen lopen meer risico's op fysieke belasting, bij verpleeg- en verzorgingshuizen geldt dat voor fysieke belasting en werkdruk. Agressie en geweld komen relatief vaak voor in de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de ambulancezorg.

Maatregelen niet toegepast

Hoewel er in alle zorgsectoren inmiddels afspraken zijn gemaakt en instrumenten ontwikkeld om de risico's te verminderen, geven de hoge risicocijfers aan dat dit nog onvoldoende resultaat heeft gehad. Instrumenten blijken niet altijd te worden gebruikt. Voor het beperken van de blootstelling aan cytostatica en prikaccidenten zijn bijvoorbeeld veel maatregelen, vooral toegepast in ziekenhuizen. Daarbuiten ontbreekt het nog aan een goede naleving van de bestaande wetgeving (rond cytostatica) en protocollen. Op het gebied van werkdruk zijn er in de gehandicaptenzorg en bij verpleeg- en verzorgingshuizen nog weinig maatregelen beschikbaar, hoewel in die sectoren wel sprake is van een hoog werkdrukrisico.

Gebruik bevorderen

De aanpak van werkdruk moet prioriteit krijgen, vooral vanwege de huidige en toekomstige problemen rond arbeidscapaciteit in de zorg. Het rapport beveelt verder aan om het gebruik van bestaande instrumenten en (hulp)middelen te bevorderen, bijvoorbeeld door naar succesvolle invoering in andere zorgsectoren te kijken en te onderzoeken waarom instrumenten niet gebruikt worden. Ook innovaties in de zorg zijn nodig, vooral om de werkdruk te verminderen. Een goede landelijke registratiemethode moet meer inzicht geven in de mate van blootstelling aan arbeidsrisico's en gevolgen daarvan voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Over het onderzoek

In het rapport 'Het grote gevaar van de zorg' bracht TNO in opdracht van V? in kaart aan welke risico's verpleegkundigen en verzorgenden in hun werk worden blootgesteld. Het onderzoeksrapport geeft ook inzicht in de beschikbare instrumenten om arbeidsrisico's te verminderen en om uitval en uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden te voorkomen. Het onderzoek betreft de belangrijkste risico's: fysieke belasting, werkdruk, agressie en geweld, prikaccidenten en blootstelling aan cytostatica.

Het rapport 'Het grote gevaar van de zorg', Overzicht van arbeidsrisico's van en maatregelen voor verpleegkundigen en verzorgenden is te downloaden via www.venvn.nl.





http://www.venvn.nl