Gemeente Woudrichem

Verhuizing Cougars van vliegbasis Soesterberg naar Gilze-Rijen

De eerste zeven van in totaal zeventien op vliegbasis Soesterberg gestationeerde Cougar transporthelikopters verhuizen op woensdag 10 september naar hun nieuwe locatie op vliegbasis Gilze-Rijen. De overige Cougars van het 300 squadron verhuizen in de loop van de komende weken, afhankelijk van operationele inzet.

De Cougar MK II helikopters zijn sinds 1996 in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Al die tijd hebben ze vanaf vliegbasis Soesterberg geopereerd. Ook hebben de Cougars deelgenomen aan missies in Kroatië en Bosnië, Irak. Momenteel zijn 5 Cougars in Kandahar, Afghanistan gestationeerd waar ze de ISAF-missie ondersteunen.

Naast haar inzet voor militaire taken heeft de Cougar de afgelopen jaren haar waarde bewezen met het blussen van met name natuurbranden. Zo is het personeel van het 300 squadron ondermeer ingezet bij de cacaobrand in Zaandam, een natuurbrand bij Austerlitz, maar ook bij de grote bosbranden in Portugal (2005) en Griekenland (2007).

Woensdagmiddag 10 september zal met een korte ceremonie ten overstaan van het personeel aandacht worden besteed aan de historie van de Cougars op vliegbasis Soesterberg. Daarna wordt er een fly-by verzorgd en wordt er koers gezet naar vliegbasis Gilze-Rijen. Boven Gilze-Rijen vindt een zogenaamde overhead break plaats waarna zij landen op hun nieuwe thuisbasis.