Opening Fieldlab Glastuinbouw

04 september 2008 - Op woensdag 10 september wordt in Honselersdijk het Fieldlab Glastuinbouw geopend. De openingshandeling zal namens minister Van der Hoeven van Economische Zaken worden verricht door mevrouw Bergkamp, directeur-generaal Ondernemen en Innovatie.

Het Fieldlab Glastuinbouw is een samenwerking tussen TNO, Hogeschool INHolland, Fytagoras en DLV Plant. In deze unieke faciliteit in het Westland werken kwekers, onderzoekers en toeleveranciers op praktische wijze nauw samen aan nieuwe technologie voor in de kas om daarmee de wereldwijde toppositie van de Nederlandse Glastuinbouw te versterken.

Glastuinbouw

De glastuinbouw vormt een belangrijke motor van de Nederlandse economie en staat wereldwijd aan de top. De glastuinbouw staat echter ook voor belangrijke opgaven; prijzen van grond, grondstoffen en energie stijgen, de internationale concurrentie neemt toe en de milieuwet- en regelgeving wordt steeds strenger. Alleen door de efficiency voortdurend te verhogen kan de tuinbouwsector haar wereldwijde toppositie behouden. Met de oprichting van het Fieldlab Glastuinbouw speelt de innovatieve glastuinbouwsector hier op in en wordt door de sector vorm gegeven aan het begrip open innovatie.

Unieke samenwerking

Het Fieldlab Glastuinbouw is gevestigd in de Demokwekerij Metazet BV in Honselersdijk, midden in het Westland. In deze praktijkomgeving werken TNO, Hogeschool INHolland, Fytagoras, DLV Plant, teeltgroepen, brancheverenigingen en toeleveranciers op vraaggestuurde wijze samen aan technische innovatieprojecten voor in de kas. Van lichttechnologie tot kasconstructies en van agrologistiek tot klimaatbeheersing. Studenten van de hogeschool INHolland kunnen bovendien afstuderen op projecten die worden uitgevoerd in het Fieldlab.

Het unieke aan deze aanpak is dat onderzoekers en gebruikers zeer dicht bij elkaar zitten en samen op proefondervindelijke wijze werken aan nieuwe marktgerichte innovaties. Hierdoor ontstaat een kruisbestuiving tussen kennis en praktijk. Zo wordt op dit moment gewerkt aan een teeltsysteem op water (nutriënt film techniek) waarmee de productie van tomaten, komkommers en paprika's met 30% kan worden verhoogd en gelijktijdig een aanzienlijke besparing op steenwolafval wordt bereikt. Ook worden energiezuinige belichtingssystemen met LED-lampen ontwikkeld en getest.

TNO

TNO maakt wetenschappelijke kennis uit diverse disciplines binnen en buiten de agrarische sector toepasbaar om het concurrentievermogen en het innovatieve karakter van het bedrijfsleven in de glastuinbouw te versterken.