Rijksuniversiteit Groningen

Toward a dry reagent immunoassay of progesterone in bovine milk

Datum: 10 september 2008

Promotie: mw. G.A. Posthuma-Trumpie, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Toward a dry reagent immunoassay of progesterone in bovine milk

Promotor(s): prof.dr. J. Korf

Faculteit: Medische Wetenschappen

Detectie van eisprong bij koeien blijft mensenwerk

Het is nog niet mogelijk om het progesterongehalte in koemelk op goedkope en gemakkelijke wijze geautomatiseerd vast te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van RUG-promovendus Truus Posthuma-Trumpie. Boeren die willen weten wanneer hun koeien vruchtbaar zijn, blijven vooralsnog afhankelijk van een oude beproefde methode: het observeren van bronstgedrag.

De melkveehouderij is sterk afhankelijk van het op het juiste moment tot voortplanting komen van de melkkoeien. De koe moet, om onder optimale omstandigheden melk te kunnen produceren, elk jaar een kalf krijgen. Koeien vertonen vaak een veranderd gedrag, de bronst, vlak voor het moment van de eisprong. In de Nederlandse melkveehouderij worden de verschijnselen van de bronst vooral herkend door de dieren te observeren. Dit is een tijdrovend proces. Geautomatiseerde detectie zou grote voordelen met zich meebrengen.

De cyclus van de voortplanting wordt geregeld door enkele geslachtshormonen. De meest bekende daarvan is progesteron. Dit hormoon komt zowel in bloed als in melk voor en de concentratie volgt de voortplantingscyclus. Posthuma-Trumpie analyseerde enkele, in de wetenschappelijke literatuur gepubliceerde, snelle en goedkope technieken om de progesteron-concentratie in de melk vast te stellen. Het resultaat is teleurstellend: geen van deze snelle testmethodes bleken geschikt om het progesterongehalte in melk dagelijks en goedkoop in de melkstal geautomatiseerd vast te stellen.

Truus Posthuma-Trumpie (Rijswijk, 1944) werkte lange tijd als (bio)chemisch analist en software-ontwikkelaar bij verschillende onderzoeksinstellingen. Naast haar werk studeerde ze Natuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Haar promotieonderzoek verrichtte ze, met financiële steun van de RUG en een beurs van de Stichting Technische Wetenschappen (STW), aan de afdeling Biologische Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), aan de Animal Sciences Group in Lelystad, de Agrotechnology and Food Sciences Group in Wageningen, en het Laboratorium voor Biochemie van Wageningen Universiteit. /JW