Gemeente Soest

Afscheid Vliegbasis Soesterberg

Datum: 29/08/2008

Op 1 januari 2009 komt een eind aan bijna 100 jaar Soesterbergse luchtvaart. De komende maanden verhuizen manschappen en materieel van Vliegbasis Soesterberg naar Vliegbasis Gilze-Rijen.

Tot het eind van het jaar wordt op een aantal momenten stilgestaan bij het afscheid van de basis.

De precieze invulling is nog niet bekend, maar de inwoners van Soest en Soesterberg staat onder andere het volgende te wachten:

Kennisroute (10, 11 en 12 september)

Kinderen van de Soesterbergse basisscholen maken spelenderwijs kennis met verleden, heden en toekomst van de luchtvaart.

De Kennisroute wordt georganiseerd door Stichting Vaarwel Vliegbasis Soesterberg in nauwe samenwerking met Vliegbasis Soesterberg, Militair Luchtvaart Museum, Centrum voor Mens en Techniek en TNO.

Concert Nederlands Politie Orkest (12 september)

Aansluitend aan de Kennisroute verzorgt het Nederlands Politie Orkest een muzikale theatervoorstelling voor kinderen van Soesterbergse en Soester basisscholen. Deze voorstelling is uitsluitend toegankelijk voor de via de scholen uitgenodigde scholieren en hun begeleiders.

's Avonds zijn inwoners van Soesterberg en Soest en vertegenwoordigers van politie, luchtmacht en gemeente van harte welkom bij de multiculturele muziekshow van het Nederlands Politie Orkest. Gratis toegangskaarten zijn vanaf vrijdag 28 augustus af te halen.

Concert Koninklijke Luchtmacht Kapel (2 oktober)

Dit bijzondere concert vindt plaats in een hangar op de vliegbasis. Naast genodigden van Luchtmacht en gemeente zijn ook inwoners van Soesterberg van harte welkom. Meer informatie hierover volgt later.

Herdenking '33 van Soesterberg' (19 november onder voorbehoud)

De herdenking wordt dit jaar voor de laatste maal georganiseerd door Vliegbasis Soesterberg. Waarschijnlijk krijgt de herdenking daarom een extra symbolisch tintje. Vanaf 2009 neemt Stichting 4 en 5 mei de organisatie voor haar rekening. Meer informatie hierover volgt later.

Teruggave Commando Vliegbasis Soesterberg

Dit is een officiële bijeenkomst van de Luchtmacht, waarschijnlijk in november 2008. De ceremonie is uitsluitend toegankelijk voor de Luchtmacht en enkele genodigden.

Wel zal Vliegbasis Soesterberg gekoppeld aan de commandoteruggave een activiteit mede voor omwonenden en belangstellenden organiseren, waarschijnlijk een 'fly by' van diverse vliegtuigen. Meer informatie hierover volgt later.

31 december 2008

De teruggave van het commando is de laatste officiële activiteit voor Vliegbasis Soesterberg. De luchtmachtbasis blijft echter bestaan tot en met 31 december 2008. Dan verruilt de grond van eigenaar en komt definitief een eind aan de militaire luchtvaart in Soesterberg.

Het afscheid van Vliegbasis Soesterberg betekent niet een volledig afscheid van Defensie. Een klein deel van de huidige vliegbasis (Camp New Amsterdam) blijft ook in de toekomst militair terrein. Hier worden zo'n 1400 medewerkers gehuisvest.

.