Nederlandse Politiebond


Geen draagplicht voor huidige veiligheidsvest

Na overleg met de politiebonden heeft de minister van BZK de korpsen officieel laten weten dat het niet wenselijk is dat voor het huidige veiligheidsvest een draagplicht wordt gehanteerd. Daarvoor levert het continu dragen van het vest te grote veiligheidsrisico's en te veel fysiek ongemak op.

Omdat het wel de bedoeling is dat het veiligheidsvest ZO VEEL MOGELIJK mogelijk gedragen wordt, moet elk korps in overleg met de ondernemingsraad een draagadvies formuleren over de situaties waarin het vest IN ELK GEVAL gedragen moet worden en aan welke voorwaarden dan moet worden voldaan (te denken valt aan bijvoorbeeld voldoende gelegenheid om water te drinken en de aanwezigheid van airconditioning in de wagen).

Een politieambtenaar die het draagadvies negeert en vervolgens in de problemen komt doordat hij in een bepaalde situatie geen veiligheidsvest aan heeft, kan niet automatisch roekeloos gedrag worden verweten. Per geval dient een zelfstandige beoordeling van schuld of onvoorzichtigheid plaats te vinden.

Bewegingsvrijheid
In de werkgroep BUK (bewapening, uitrusting en kleding) van de Commissie voor Overleg in Politieambtenarenzaken (CGOP) - het overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden - is het huidige veiligheidsvest meerdere malen besproken. Het ging dan over de noodzaak van een draagplicht, maar ook over de vele klachten die de werkgroep hadden bereikt over het draagcomfort. Uit een evaluatie-onderzoek is recent gebleken dat het dragen van het veiligheidsvest vaak een beperkte bewegingsvrijheid met zich meebrengt, bijvoorbeeld doordat het omhoog kruipt als je gaat zitten.

Draagcomfort
Het draagcomfort laat te wensen over door een gebrekkige temperatuur-, vocht- en luchtregulatie en door het ontbreken van cupvormen voor vrouwen. Ook doen zich problemen voor als je het vest gelijktijdig moet dragen met een zwemvest (waterpolitie), een motorjack (motorrijdrers) of body protection (ME).

Momenteel wordt onderzocht of de geconstateerde klachten verholpen kunnen worden. De informatie die dat oplevert zal een grote rol spelen bij de eerstkomende Europese aanbesteding ter vervanging van het huidige vest vanaf 1 januari 2011. Ook wordt bestudeerd welke maatregelen genomen kunnen worden om tot die tijd het draagcomfort van het huidige vest zo veel mogelijk te verbeteren.

BELANGRIJK: Vanwege de warmtestuwing en het gebrekkige draagcomfort is het niet aan te raden om het huidige vest onder het motorpak te dragen. De klankbordgroep motorrijders zal deze problematiek nader gaan bekijken.

Gepubliceerd op 08 september 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.