Openbaar Ministerie Breda wil hond doden na geslaagde test
BREDA, 20080908 -- Comit?? Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft verklaren zich solidair met de baas van de in beslag genomen rottweiler Boran, die zich vandaag opnieuw in een kooi voor de rechtbank in Breda (Sluissingel 20) opsluit om te protesteren tegen de inbeslagname van zijn hond Boran en het gevelde doodvonnis. De dierenbeschermingsorganisaties vragen in een gezamenlijk klaagschrift (zie de bijlage) aan de rechtbank van Breda de onmiddellijke vrijlating van de ruim acht weken geleden vanwege een licht incident inbeslaggenomen hond Boran.
Zij verzoeken Boran per direct terug te plaatsen naar zijn eigenaar en de hond een aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen in afwachting van een nieuw af te leggen gedragstest.Zij en met hen diverse hondengedragsdeskundigen, waaronder Martin Gaus, menen dat de test zeer onprofessioneel is afgenomen en dat het advies om de hond te doden volkomen ongefundeerd is. Bovendien slaagde de hond wel voor het enige onderdeel, waarvoor hij daadwerkelijk getest is: de test met de pop. Hij heeft er alleen wat aan gesnuffeld en vertoonde geen enkel agressief gedrag.
Uit het testrapport blijkt zonneklaar dat de hondengedragsdeskundige die de test heeft afgenomen zeer ondeskundig gehandeld heeft. Dit oordeel wordt onder andere gedeeld door hondengedragsdeskundige Martin Gaus (zie de bijlage) en asielbeheerder W. Vellinga van het Dierentehuis Alkmaar.
In wezen vertoont de hond Boran volgens deze hondengedragsdeskundigen redelijk normaal gedrag in zijn opgesloten situatie in de kennel zonder vluchtmogelijkheden tegenover een vreemde met een vangstok. Dat Boran zich dan niet zomaar van het ene op het andere moment laat vangen is volkomen begrijpelijk. Veel honden reageren in een dergelijke situatie agressief op de vangstok. Degene die de test heeft afgenomen interpreteert dit ten onrechte louter als een vorm van extreme agressie.
Gaus stelt dat de test alleen gedaan moet worden wanneer er rust heerst, met de eigenaar erbij. De asielbeheerder Vellinga stelt dat de hondengedragsdeskundige eerst ruimschoots de tijd had moeten nemen voor het winnen van het vertrouwen van de hond.
De wijze waarop het OM in Breda met deze hond omspringt versterkt bij de drie dierenbeschermingsorganisaties de vrees dat veel honden en hun eigenaren het slachtoffer dreigen te worden van de op stapel staande nieuwe Regeling Agressieve Dieren, die per 1 januari moet ingaan. Volgens deze regeling zullen ook honden die nog helemaal geen bijtgedrag hebben vertoond al in beslaggenomen kunnen worden wanneer zij hun tanden laten zien of hun lip optrekken. Haalt de hond de test niet "dan wordt het beestje gedood" aldus de verantwoordelijke minister Verburg van LNV. De dierenbeschermingsorganisaties zijn daarom onlangs een landelijke petitie gestart als protest tegen deze nieuwe regeling op www.axci.nl.
De drie dierenbeschermingsorganisaties vinden het verder buitengewoon schrijnend hoe hardvochtig Justitie met de hond en met de eigenaar van de hond en diens gezin omspringt. De eigenaar, zijn vrouw en zijn dochtertje hebben gedurende de ruim acht weken die de hond nu in een kennel opgesloten is, geen enkele informatie gekregen van Justitie over hoe het met de hond gaat. Ze mogen de hond ook niet bezoeken. Hun verzoek om een tweede test onder normale omstandigheden af te nemen - niet in een kennel omringd met blaffende honden - is botweg afgewezen onder verwijzing naar de deskundigheid van de hondengedragsdeskundige. Justitie lijkt niet te beseffen wat ze een gezin aandoet. Verzoeken om te horen of de hond nog leeft, worden niet beantwoord. Mails die naar het OM Breda worden verstuurd, worden dagenlang teruggestuurd omdat de mailbox `vol' is.
Comit?? Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft
Comit?? Dierennoodhulp