Reactie NHP:
Woekerpolisschikking Delta Lloyd onvolledig - gedupeerden niet gecompenseerd voor te hoge risicopremie
Tilburg 8 september 2008 - De door Delta Lloyd aangekondigde woekerpolisschikking houdt geen rekening met het premiedeel dat is gebruikt om het overlijdensrisico te verzekeren. Ook handhaaft Delta Lloyd in de toekomst de hoge tarieven. Dit houdt in dat per gedupeerde slechts een beperkt deel van de schade wordt gecompenseerd.
Mr Pieter Lijesen, fiscaal jurist en directeur van NHP: De 300 miljoen die Delta Lloyd wil uitkeren klinkt als een enorm bedrag. Als je gaat rekenen ontstaat een heel ander beeld. Delta Lloyd heeft 390.000 woekerpolissen verkocht. De compensatie is per gedupeerde 796 euro. Alleen al het overlijdensrisicodeel van de premie was jaarlijks gemiddeld 480 euro. Ook blijft het te hoge overlijdenstarief van Delta Lloyd in de toekomst gewoon gehandhaafd. De gedupeerden betalen de compensatie dus uiteindelijk gewoon zelf.
Delta Lloyd heeft afgelopen week als eerste verzekeringsmaatschappij aangekondigd een schikking te willen tekenen met de consumentenorganisaties Woekerpolisclaim en Verliespolis. De premie voor overlijdensrisicoverzekeringen is gebaseerd op de sterftecijfers van de Nederlandse bevolking. Deze cijfers zijn voor iedere verzekeringsmaatschappij exact hetzelfde. Toch lopen de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen sterk uiteen. De premies die Delta Lloyd hanteert in haar woekerpolissen zijn doorgaans twee keer hoger dan die van de laagste aanbieder in de markt. Vergelijking van alle tarieven maakt direct zichtbaar welke extra kosten verzekeraars, waaronder Delta Lloyd, bij de consument in rekening brengen.
Premiedelen
Een beleggingsverzekering is doorgaans een gemengde verzekering. De premie bestaat uit twee componenten. Het ene deel van de premie wordt belegd, het andere deel wordt aangewend om te verzekeren bij overlijden. Het verschil komt het beste naar voren in een voorbeeld: De premie van een beleggingsverzekering bestaat uit twee componenten:
1. Beleggingsdeel 120 euro
2. Risicodeel 80 euro
Totale premie 200 euro
De aangekondigde schikking houdt geen rekening met component 2, het risicodeel. Op basis van de algemeen geldende sterftecijfers van de Nederlandse bevolking kan een zogeheten nettotarief zonder opslag kosten en winst worden berekend. Dit nettotarief ligt tenminste 50% lager dan het door Delta Lloyd gehanteerde tarief van 80 euro per maand. Dit betekent in dit voorbeeld dat Delta Lloyd jaarlijks tenminste 480 euro te veel aan risicopremie heeft geïncasseerd. In de schikking wordt geen rekening gehouden met deze bedragen.
Over NHP en nettotarieven
Nationale HypotheekPas is een financiële full service dienstverlener met ruim 300 aangesloten Erkend Hypotheekadviseurs. NHP streeft naar maximale transparantie van de kostenstructuur van financieel advies. Sinds 2007 brengt NHP provisievrije hypotheken (zerohypotheek) en verzekeringen op de Nederlandse markt tegen nettotarieven. In september 2007 introduceerde NHP een overlijdensrisicoverzekering tegen nettotarief , dus zonder kosten en winstopslag, gebaseerd op de algemeen geldende sterftecijfers van de Nederlandse bevolking. De tarieven van overlijdensrisicoverzekeringen van andere maatschappijen die niet op nettobasis werken zijn doorgaans 100% hoger. Zie www.nhp.nl
Contact voor de media:
Veronique van Zanten
T: 06 518 31 707