Ingezonden persbericht



SUMMUM september 2008 verschenen

MAASTRICHT, 8 september 2008 - SUMMUM Magazine is het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. In de SUMMUM die dit weekend in de postbus, op de mat of op het bureau is gevallen, onder meer de volgende onderwerpen.

Internationaal Hart en Vaatcentrum

Het Maastricht UMC+ en het Universitätsklinikum Aachen willen samen een Europees universiteitsziekenhuis bouwen. Als eerste wordt een nieuw gezamenlijk hart- en vaatcentrum gerealiseerd.

Nieuwe decaan

Prof.dr. Martin Paul is de nieuwe FHML-decaan en vice-bestuursvoorzitter van het MUMC. "Het verrast me dat mensen in Maastricht mij keer op keer vragen in hoeverre de universiteit internationaal op de kaart staat. Weten ze ècht nog niet dat de UM een wereldmerk is of gaat het hier soms om een sterk staaltje Limburgse bescheidenheid?"

First Fit Epilepsiepoli

Op vakantie kreeg Sander Kleikers een epileptisch insult. Eenmaal terug in Maastricht liet hij zich onderzoeken op de nieuwe First Fit Epilepsiepoli van het MUMC+. "Dat mijn lichaam me zo onverwacht in de steek liet, was beangstigend. Daarom is het fantastisch dat ik binnen één dag helemaal kon worden gescreend."

MedPsych Center

In het nieuwe MedPsych Center (MPC) werken Maastricht UMC+ en Riagg Maastricht samen aan de behandeling van patiënten met problemen waarbij lichamelijke en psychische klachten of ziekten elkaar kunnen overlappen.

Hartveiligste UMC

Binnenkort kunnen alle Limburgse middelbare scholieren reanimeren. Tenminste. als het aan de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) ligt. Dit ambitieus programma heeft als doel de kennis en vaardigheden van hartreanimatie te vergroten en actueel te houden bij zoveel mogelijk mensen in Limburg.

Burnout-epidemie onder artsen

Er dreigt een burnout-epidemie onder huisartsen, zeker bij vrouwelijke huisartsen. Er zijn duidelijke verschillen in de wisselwerking tussen arbeidscultuur en gezondheid bij mannelijke en vrouwelijke artsen, ontdekte onderzoekster dr. Yvonne Winants. De remedie - bewustwording en mentaliteitsverandering - vraagt een lange adem.

Telefonische triage HAP onderzocht

Hay Derkx onderzocht de kwaliteit van telefonische triage op Nederlandse huisartsenposten. Hierbij wordt telefonisch de ernst van een medisch probleem en de bijpassende zorg ingeschat. Uit zijn onderzoek blijkt dat de triagisten de patiënt meestal zeer vriendelijk te woord staan, maar dat ze niet altijd voldoende vragen stellen en vaak (te) snel een conclusie trekken over de ernst van een medisch probleem.

Sedatie bij kinderen

Bij zeer pijnlijke ingrepen moeten jonge kinderen in ziekenhuizen nog steeds regelmatig met kracht in bedwang worden gehouden. Dankzij een innovatieve sedatietechniek die kinderartsen van MUMC+ ontwikkelden, is dit niet langer nodig. Het gaat om een diepe sedatie die verder gaat dan een roesje, maar minder belastend is als een volledige narcose.

Orthopedische infecties

Prof. dr. Geert Walenkamp is expert op het gebied van de preventie en behandeling van infecties in de orthopedie zoals chronische botontstekingen en infecties aan protheses. Regelmatig ziet hij patiënten die elders zijn uitbehandeld en die door hem en een gespecialiseerd team van collega orthopeden, radiologen, bacteriologen en infectiologen vaak wel nog met succes kunnen worden geholpen.

Kijk ook op www.summum.mumc.nl en www.azm.nl


---

Informatie

Ontvangt u SUMMUM (nog) niet of wilt u nadere informatie of een interview over één van de onderwerpen of met een van de betrokkenen? Neem contact op met Jos van Cann of Leontine de Vlieger, stafdienst Communicatie Maastricht UMC+, ( t 043-3875112 / m 06-26882865 / e jos.van.cann@mumc.nl of t 043-3877113 / m 06-53706387 / leontine.de.vlieger@mumc.nl ).

Maastricht Universitair Medisch Centrum+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medische centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+. In de loop van dit jaar zal de nieuwe organisatie zich presenteren met een nieuwe identiteit en nieuw logo.

Speerpunten

Het Maastricht UMC+ heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Euregio

Het Maastricht UMC+ ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel.

Int totaal telt het Maastricht UMC+ 715 bedden, 4.000 studenten en ruim 6.100 medewerkers. Het Maastricht UMC+ ( zie ook: www.summum.mumc.nl, www.azm.nl en www.unimaas.nl/fhml )is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( NFU, zie ook: www.nfu.nl ). (Maastricht, april 2008)

---- --