Tentoonstelling "Back to the USSR - vervlogen idealen"
23/06/2008 13:42
Booij, Klusman en Van Bruggen
PERSBERICHT
BACK TO THE USSR
VERVLOGEN IDEALEN
Een kunstproject met als thema Rusland ten tijde van het communistische regime en de ontwikkelingen na de val van de Sovjet Unie
GERBRAND VOLGER / WILLEKE VAN TIJN tonen in schilderijen, tekeningen en objecten een persoonlijke interpretatie van de esthetiek uit het Rusland ten tijde van het communistische regime. Door de menging in hun werk van een kleinburgerlijke sfeer met heroïsch idealisme ontstaat een intrigerende dubbelzinnigheid.
OPENING
Zaterdag 6 SEPTEMBER 17.00 uur door Prof. Dr. HENK VAN OS
Russische muziek, films, wodka en Russische hapjes
PULCHRI STUDIO Lange Voorhout 15, 2514EA Den Haag
Back to the USSR: 30 augustus t/m 21 september 2008 di t/m zo 11 tot 17uur
Het socialistisch realisme sluit goed aan bij het vroegere werk van Willeke van Tijn waarbij onvervulbaar verlangen, overdreven houdingen en theatrale personages het thema waren.
De realistische beelden die als propaganda dienden lieten stralend lachende mannen en vrouwen zien op weg naar fabriek of korenveld.
De talloze standbeelden, reliëfs en schilderingen die na de ineenstorting van het communisme nog niet waren weggehaald, stukgeslagen of overgeschilderd vormden de inspiratiebron voor de schilderijen en tekeningen die Van Tijn hierover maakte. Zo ontstond onder meer een serie schilderijen naar aanleiding van de fontein "De Vriendschap der Volkeren", waaromheen vijftien metershoge vergulde vrouwelijke figuren de Sovjet republieken symboliseren.
Het Sovjet-regime werd Gerbrand Volger als zoon van streng communistische ouders al jong voorgehouden als een vreedzame politieke ideologie en een voorbeeld voor de hele wereld. Groot was dan ook de desillusie toen bleek dat er bitter weinig van tot stand was gekomen.
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 maakte Volger een serie werken rond Das Brandenburger Tor, meestal omringd door een pas uit haar boeien bevrijde menigte. Na de val van de Sovjet-Unie maakte hij tijdens reizen naar Moskou en Sint Petersburg schetsen van monumentale Sovjet-gebouwen en -monumenten, die op het atelier de basis vormden voor grote zwart-wit tekeningen en schilderijen. In metrostations en Russisch-Orthodoxe kerken laat hij echte mensen zien in een omgeving die bedoeld is om te imponeren.
www.willekevantijn.nl
www.gerbrandvolger.nl
http://www.willekevantijn.nl
Noot voor de redactie:
NOOT VOOR DE REDACTIE (