Goede kansen op werk voor leraren hvo en levensbeschouwing


Er is landelijk weer groeiende belangstelling voor humanistisch vormingsonderwijs (hvo) en levensbeschouwing

UTRECHT, 20080905 -- Uit respons blijkt dat ouders en scholen het belangrijk vinden dat er structureel wordt gewerkt aan het samen ontwikkelen, onderzoeken en bespreken van normen en waarden. Hvo zoekt daarom mensen, die - al tijdens de opleiding - met leerlingen aan de slag willen en kunnen.

Levensbeschouwelijke vorming
Hvo is humanistische levensbeschouwelijke vorming die op openbare basisscholen als keuzevak wordt gegeven, vaak op verzoek van ouders. In het voortgezet onderwijs wordt het vak onder verschillende namen aangeboden, zoals levensbeschouwing en ethische oriëntatie. Wekelijks werkt de hvo-leraar met leerlingen aan allerlei thema's, bijvoorbeeld vriendschap, eerlijkheid, anders zijn. Dit gebeurt met behulp van verschillende werkvormen, zoals kringgesprek, filosoferen, rollenspel, tekenen, drama en andere spelvormen. De leerlingen worden uitgenodigd hun eigen ideeën en ervaringen hierover te onderzoeken en met elkaar uit te wisselen, waardoor ze allerlei vaardigheden leren waaronder eigen keuzes maken, hiervoor verantwoordelijkheid nemen en rekening houden met de ander. Tegelijkertijd wordt een open en creatief-kritische grondhouding gestimuleerd. Zo leveren deze lessen een bijdrage aan het zelf vorm en inhoud leren geven aan hun leven, samen met anderen. Leraren hvo en levensbeschouwing werken in het basisonderwijs op free-lancebasis, in het voortgezet onderwijs is vaak een dienstverband mogelijk.

Unieke opleiding
Stichting HVO biedt een unieke deeltijdopleiding leraar Hvo en Levensbeschouwing (HL) aan. Na twee jaar kan met een tijdelijke verklaring van bekwaamheid op de basisschool hvo gegeven worden. De totale opleiding duurt vijf jaar en wordt afgesloten met het bachelordiploma, waarna ook in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en in het vmbo en mbo het vak hvo en levensbeschouwing verzorgd mag worden. De opleiding is een mix van contactonderwijs, praktijkonderwijs en afstandsonderwijs (e-learning).

De opleiding start 26 september in Utrecht en bij voldoende deelnemers ook elders in het land.
Voor groepsleraren basisonderwijs en vakleraren voortgezet onderwijs bestaat de mogelijkheid om een verkort opleidingstraject te volgen. De duur van deze opleiding is een jaar.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.hvo.nl en vraag onze folder aan.





Ingezonden persbericht