Gemeente Amsterdam


Persbericht

Datum 5 september 2008
Kenmerk 164

Dit is een persbericht van de Metropoolregio Amsterdam

Metropoolregio Amsterdam: Visie Randstad 2040 ondersteunt onze ambities

De bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam voelen zich gesteund door de Structuurvisie Randstad 2040 die het kabinet vandaag presenteert. Het kabinet onderkent het belang van stedelijke economieën en de keuzes die gemaakt moeten worden om die te laten floreren. Keuzes die ook voor de metropoolregio Amsterdam nadrukkelijk aan de orde zijn.

Het kabinet wil met de structuurvisie voor de Randstad sterker maken wat sterk is en legt terecht de nadruk op die aspecten van de Randstad die bijdragen aan een sterke economische positie en duurzame ontwikkelingen in 2040. Zo stelt de Structuurvisie vast dat ruimtelijk economische groei plaatsvindt in relatief kleine, maar internationaal georiënteerde steden (zoals Barcelona, Praag, Frankfurt, Brussel en Amsterdam). De keuze van het kabinet om vooral de potenties van de steden in de Randstad verder te ontwikkelen zorgt dat de steden in de Randstad de concurrentie met andere Europese steden kunnen blijven aangaan.

Verdichting
Kiezen voor stedelijkheid betekent in de eerste plaats verdichten van de steden, onder andere door meer appartementen te bouwen in de steden. Het kabinet ziet een verdichtingsmogelijkheid van 40%. De metropoolregio Amsterdam juicht deze verdichting toe. Het bouwen in bestaand stedelijk gebied is de meest duurzame keuze.

Verbindingen
Om de randstad echt duurzaam te kunnen ontwikkelen zijn goede en fijnmazige verbindingen onontbeerlijk. De opgave ligt hier vooral bij de bereikbaarheid binnen de regio's. Zo vraagt de uitbreiding van Almere om een goede en snelle verbinding langs de lijn Schiphol-Amsterdam-Almere. Ook voor uitleglocaties zoals die in de Haarlemmermeer worden gepland is bereikbaarheid van het grootste belang.

Landschap
De metropoolregio Amsterdam hecht zeer veel waarde aan het groene landschap in de Randstad. Het kabinet wil, net als de metropoolregio meer doen dan alleen het beschermen van het open landschap. Het landschap om de grote steden heen moet niet alleen bewaard worden, maar moet een forse kwaliteitsimpuls krijgen. Zo draagt het optimaal bij aan het aantrekkelijke vestigingsklimaat dat de Randstad wil bieden.

Uitvoering
De bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam hebben hoge verwachtingen van de uitvoering van de structuurvisie. Het Rijk bemoeit zich voor het eerst sinds lange tijd weer zo nadrukkelijk met de ruimtelijke ordening van Nederland en dat belooft veel op het

gebied van snelheid en doorzettingsmacht. De verwachting van de metropoolregio is dan ook dat de genoemde ambities hun weerslag zullen vinden in de aangekondigde sleutelprojecten. Bovendien kunnen de projecten uit het programma Randstad Urgent nu snel worden uitgevoerd.

Het metropoolregio Amsterdam overleg is een overleg van lokale en regionale overheden in de noordelijke deel van de randstad. Deelnemers zijn de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bennebroek, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bussum, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Muiden, Naarden, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort, Zeevang, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Stadsregio Amsterdam en de stadsdelen Osdorp, Noord en Zuidoost.

Pb-164