Vlaamse Overheid

Kasterlee-Lichtaart

Het Vlaamse Gewest vervangt oude bomen in Kasterlee-Lichtaart

Vlaamse overheid

vrijdag 5 september 2008

Aanleiding

Tijdens een januaristorm in 2007 viel op de Herentalsesteenweg in Lichtaart een zware kruin van een aangetaste beuk rakelings langs de gevel van een aanpalende woning. Sindsdien uitten de bewoners uit die omgeving herhaaldelijk hun vrees voor nieuwe incidenten.

Achtergrond

Er staan 110 volgroeide oude laanbomen op de gewestweg (N123) tussen Lichtaart en de aansluiting met de Olensteenweg (de verbindingsweg naar Bobbejaanland). Het zijn hoofdzakelijk zwaar betakte Amerikaanse eiken, maar er zijn ook enkele groene beuken bij.

De bomen hebben de respectabele leeftijd van 100 à 110 jaar. Ze naderen hun fysische leeftijdsgrens wat betekent dat ze op dit ogenblik nog over een geringe vitaliteit en levensverwachting beschikken.

Een reeks foto's toont duidelijk aan dat de bomen uitgeleefd en gehavend zijn: talrijke gebreken aan de stam, oppervlakkige verwondingen aan de schors onder andere door aanrijdingen evenals aantastingen van schimmels en paddenstoelen aan boomvoeten en -wortels vormen de stille getuigen van de tand des tijds. Breed uitgegroeide wortelaanzetten veroorzaken ook onherstelbare schade aan boordstenen, fietspaden, watergreppels en klinkers zodat hierdoor een gevaarlijke situatie ontstaat voor de weggebruiker. Om veiligheidsredenen werden op dit wegvak in de voorbije jaren al enkele gevaarlijke bomen verwijderd.

Omdat bijzondere snoei-interventies zoals kandelaren op langere termijn géén afdoende oplossing kunnen bieden, heeft het Vlaamse Gewest ervoor geopteerd om een aanvraag tot velling van 110 bomen op te starten.

Formaliteiten

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op 10 juli 2007 bij het Agentschap Ruimtelijke Ordening een stedenbouwkundig dossier ingediend.

Een eerdere aanvraag tot het onmiddellijk vellen van enkele oude bomen wegens acuut gevaar was voordien immers door het Agentschap Natuur en Bos afgewezen.

Bij de volgende instanties werd vooraf advies gevraagd: de gemeente, het Agentschap Natuur en Bos en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Alle instanties gaven vervolgens groen licht. Ruimtelijke Ordening leverde tot slot de vergunning tot vellen af, op voorwaarde dat Wegen en Verkeer nieuwe hoogstammige lindebomen zou aanplanten na de velling.

Praktische uitvoering

De velling van de bomen zal uitgevoerd worden in twee afzonderlijke fasen. In de tweede week van september zal een eerste reeks van 35 bomen geveld worden. Er wordt begonnen aan de kant van Lichtaart, waar het grootste aantal huizen alsook enkele bedrijfspanden staan. De overige bomen worden geveld in een tweede fase, die vermoedelijk zal plaatsvinden in de loop van 2009.

Om veiligheidsredenen zal gedurende de werkzaamheden ALLE verkeer geweerd worden in de `werkzone'. Gedurende de eerste fase zal de feitelijke werkzone zich bevinden tussen de Kattenhagenstraat en de Olensteenweg. Alle verkeer tussen Herentals en Lichtaart zal omgeleid worden langs Poederlee via de gewestwegen N153 en N134. Het traject van de omleiding zal aangeduid worden door middel van de wettelijk vastgestelde signalisatie. In de eerste fase zal de verkeershinder beperkt blijven tot één enkele werkweek.

De lokale politie zal bij de aanvang van de werkzaamheden het verkeer mee in goede banen leiden. Voor Wegen en Verkeer is en blijft de veiligheid van alle weggebruikers, inclusief fietsers en voetgangers, een eerste prioriteit.

Nadat alle oude bomen geveld zijn zal Wegen en Verkeer nieuwe lindes aanplanten aan beide zijden van de Herentalsesteenweg. Als vermoedelijke periode wordt daarvoor het plantseizoen 2009-2010 vooropgesteld.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Dirk Borgmans, Agentschap Wegen en Verkeer, Wegen en Verkeer Antwerpen
Tel: 014 50 73 65
GSM: 0477 66 23 06
Email: wegen.antwerpen@vlaanderen.be