Ingezonden persbericht


donderdag 4 september 2008

St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein beste ziekenhuis

Amsterdam, 4 september 2008 - Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is de nummer 1 in het jaarlijkse onderzoek 'De beste ziekenhuizen' van Elsevier en onderzoeker-beleidsadviseur Peter Lagendijk. Bijna 5.000 deskundigen uit de zorg geven hun oordeel over medische prestaties, de kwaliteit van de verpleging en de service aan de patiënt.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom en het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem zijn de beste drie ziekenhuizen van Nederland. Onderaan de ranglijst staan de IJsselmeerziekenenhuizen in Lelystad, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Diaconessenhuis Leiden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'De beste ziekenhuizen' dat Elsevier deze week voor het dertiende achtereenvolgende jaar publiceert. Het onderzoek is verricht in samenwerking met onderzoeker en beleidsadviseur Peter Lagendijk.

De ziekenhuizen zijn beoordeeld op zeven hoofdpunten: het medisch functioneren, de kwaliteit van specialisten, de aanwezige faciliteiten als intensive care en operatiecomplex, de kwaliteit als opleidingsziekenhuis, de kwaliteit van de verpleging, de service aan de patiënt en de samenwerking met zorginstellingen en huisartsen.

Dat levert ook winnaars op onderdelen op. Het St. Antonius Ziekenhuis, het Lievensberg Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen de hoogste waardering voor de medische prestaties. Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, Het Spittaal in Zutphen en het TweeSteden Ziekenhuis bieden de beste verpleging. En het Mesos Medisch Centrum in Utrecht, het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl en het Havenziekenhuis in Rotterdam halen de hoogste scores voor de service aan de patiënt en de samenwerking met zorginstellingen en huisartsen.

De universitair medisch centra krijgen veel waardering voor het medisch kunnen, zes van de acht ziekenhuizen staan bij de eerste 26 op de ranglijst. Maar de kleinere ziekenhuizen met minder dan 500 bedden bieden over het algemeen meer service aan de patiënt en ook werken ze beter samen met huisarts en andere zorginstellingen. De grote ziekenhuizen domineren de bovenste regionen, op voorwaarde dat ze erin slagen om beide kwaliteiten - goed medische prestaties en een effectieve op de patiënt afgestemde organisatie - te combineren.

Het onderzoek is verricht onder bijna 5.000 deskundige informanten uit de zorg: medisch specialisten (bijna 3.000), hoofdverpleegkundigen (bijna 1.500), managers en bestuurders en huisartsen. Zij spraken zich uit over de aan hen bekende ziekenhuizen, en beantwoordden ruim honderd vragen.

Over de kwaliteit van afzonderlijke specialismen per regio verscheen eerder dit jaar 'De beste specialisten' (Elsevier, 28 juni). Resultaten staan op www.elsevier.nl/BesteSpecialisten2008.

Lees ook het artikel op elsevier.nl

Ingezonden persbericht